torsdag 30 augusti 2012

Problemet är vi människor, inte getingar

Det är sällan, eller rättare sagt aldrig, som det står en vettig eller saklig artikel i "toalettpappersblaskan" Metro, och idag var det precis likadant.
Ta t ex en artikel där från idag som heter "Extremt många larm om getingar".
Enligt artikeln, som även finns publicerad i Värmlands Folkblad, så är getingar skadedjur. I annat fall skulle ju inte Anticimex ha uttalat sig.
Men ärligt talat, vad är problemet med getingar? Jo, absolut ingenting alls. Har man gått om getingar runt husknuten så har man ont om andra flygande insekter, getingar är nämligen rovinsekter som äter bl a flugor av olika slag.
Getingar är alltså nyttodjur, och inga skadedjur. Man kan jämföra med dem med t ex huggormar, dessa håller ju efter möss och råttor.
Och när vi ändå är inne på getingar: Vilka konstverk till bon de gör, och detta enbart utav trä som de tuggar sönder till pappersmassa med hjälp av "saliv". Den som har sett ett getingbo i genomskärning vet vad jag snackar om när det gäller konstverk.
Men sticken då?, undrar nu någon kanske. Jo, självklart sticks getingar, men de gör det ju för att försvara sig. Visst, jag var c:a en millimeter ifrån att bli stucken i ögat av en geting en gång, men jag avskyr dem inte för det. Däremot gillar jag getingar, finns det mycket getingar där jag bor så är det bara bra. För de håller undan t ex flugor.
Men ska man prata skadedjur, ja, då har vi i oss själva det värsta skadedjuret som över huvudtaget existerar.
För vilken annan djurart ser mest till sin egen vinnings skull, är egoistisk och utrotar andra djur bara för att den "känner" för det? Jo, människan.

Inte ens kackerlackor är skadedjur, men enligt många av oss människor är de djur som "konkurrerar" med oss, t ex när det gäller motståndskraftighet.
Ta kärnvapenkrig t ex, om det skulle bli ett sådant på jorden så kommer enbart kackerlackor, nattsmygar ("silverfiskar" alltså), sniglar, snäckor, skorpioner och kanske även termiter att vara de enda djur som finns kvar efter det.
När det gäller kackerlackor så har forskarna gjort tester som visar att kackerlackor står emot radioaktiv strålning. Deras skal stöter nämligen bort den.
Vi människor är avundssjuka helt enkelt, det är därför större delen av oss vill att kackerlackor och andra liknande småkryp ska utrotas.
Men jag tillhör lyckligtvis inte de som vill ha bort sådana djur. Däremot gillar jag kackerlackor, de är ett av mina favoritdjur.
Varför? Jo, de finns överallt på land där det finns människor (t ex på Nordpolen), de äter det mesta ( t ex skokräm och elefanthud) och sist men inte minst: Kackerlackan är som art jordens äldsta nu levande innevånare.

Angående "getingproblemet": Läs mer om det hela på t ex http://www.vf.se/nyheter/allman/extremt-manga-larm-om-getingar .

Och här har ni lite information om kackerlackor: http://www.sgsstudentbostader.se/Upload/Skadedjur/Faktablad%20kackerlackan.pdf .

Inga kommentarer: