torsdag 24 juli 2014

Bloggen Genusdebatten polisanmäler Åsa Romson för hets mot folkgrupp

Det har stötts och blötts både på Twitter, bloggar och andra ställen huruvida Miljöpartiets språkrör Åsa Romson blev polisanmäld för hets mot folkgrupp för sitt hattal under årets politikervecka i Almedalen, många personer påstår att nyheten om att hon blev polisanmäld för det var fejk och att det kom från en fejksida medans andra anser att det inte var fejk.
Men oavsett om just den nyheten var fejk eller inte så har faktiskt Åsa Romson, hör och/eller häpna, idag blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp på grund av just det talet.
Bakom anmälan står innehavaren av bloggen Genusdebatten.
Saxat från det blogginlägg som handlar om att Åsa Romson idag har polisanmälts för hets mot folkgrupp på grund av sitt tal under årets politikervecka i Almedalen:

"Om någon undrar över vad som sägs i lagen om hets mot folkgrupp, så står i Svensk författningssamling 1962:700 Brottsbalk (1962:700), kapitel 16:
8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).
Romson har solklart brutit mot den. Hon har åtminstone uttryckt grov missaktning för en grupp personer baserat på deras ras/hudfärg och sexualitet (”vita, heterosexuella, medelålders män”) samt etnicitet/nationalitet (”svenske mannen”). Och jag tror att det förmodligen finns diskrimineringslagar som är tillämpliga på själva könsaspekten och ålder också (”vita, heterosexuella, medelålders män”), men jag ids inte leta fram dem. Jag anser att Romsons tal har varit särskilt kränkande, fast det råder kanske delade meningar om det, men det står väl i alla fall bortom allt tvivel att det ”spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet”. (Undrar om ansvariga för tv-sändningarna kan anses vara medbrottslingar genom spridningen av dyngan.)

Nu tycker jag att lagen om hets mot folkgrupp är en skitlag som inte hör hemma i en rättsstat, men nu finns den ju där, och jag är ganska säker på att hade en manlig partiledare på högerkanten uttalat sig på samma förklenande sätt om ”svarta, homosexuella, unga kvinnor” och ”sudanesiska kvinnors rätt före svenska mäns” så hade han hamnat bakom galler innan man hunnit säga ”brännvinsadvokat”, och det vore därmed nästan att betrakta som försumlighet om inte samma lagar användes för att markera mot dem som är de första att annars ställa sig bakom dessa lagar och utnyttja dem när det passar agendan. Inte för att jag tror att det kommer att leda till någonting, men jag tycker det är viktigt att man markerar att man inte godtar vad skit som helst och att man är beredd att ge igen med samma mynt.

Eftersom ingen annan tycks ha polisanmält Romson så har jag nu tagit ansvaret och gjort en anmälan till polisen på Gotland då brottet skedde på deras mark, och det inte mer än rätt att de får ta hand om eländet.

Jag har gjort min del nu, gör nu er genom att hjälpa till att ge spridning åt detta så det inte försvinner in i tystnaden."

Läs blogginlägget i sin helhet på http://genusdebatten.se/asa-romson-polisanmald/ .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjenare. Kul att se att du fortsätter med din samhällskritik precis som jag själv. Låt dom inte tysta dig.
Elake Karsten

Karpstryparn sa...

Svar till Elake Karsten: Tjenare på dig, var ju inte igår vi snackades vid precis.
Japp, vi är svårstoppade du och jag, hehe.
Keep up the good work du också!

Mvh
// Karpstryparn