tisdag 29 september 2015

Konflikten mellan Iran och Saudiarabien = Glava gästgård 2?

Sedan förra torsdagen då flera hundra muslimer blev ihjältrampade i den saudiarabiska staden Mecka är läget väldigt spänt mellan Iran och Saudiarabien, det hela gör heller inte saken bättre av att Iran sedan ett antal år tillbaka håller på med kärnvapenframställning.
Vissa källor gör nämligen gällande att Iran redan har kärnvapen och därför kan få för sig att sätta igång ett minikärnvapenkrig mellan de båda länderna, huruvida Saudiarabien förfogar över kärnvapen är däremot inte känt.

Men oavsett vilket så säger ju denna konflikt ännu mer om hur det står till när det gäller relationerna mellan shiamuslimer och sunnimuslimer, Iran är ju shiamuslimskt medan Saudiarabien är sunnimuslimskt.
Eller uttryckt på ett annat sätt: När två länder ryker ihop på grund av en olyckshändelse så säger det väldigt mycket.
Inte ens USA och Ryssland skulle ryka ihop om något sånt här, men å andra sidan finns det knappt några muslimer i Ryssland så därför är ju risken minimal.
Ännu mer minimal blir ju risken när man tänker på att varken USA eller Ryssland är muslimska, även om det visserligen finns muslimer i USA.
Men konflikten mellan Iran och Saudiarabien är ytterligare ett av mängder med bevis på hur det ser ut mellan shiamuslimer och sunnimuslimer, båda dessa muslimska grupper hatar ju varandra.
Man kan jämföra den här konflikten med det som skedde på den värmländska herrgården Glava gästgård dagen efter att en massa "flyktingar" kom dit när det hade blivit flyktingförläggning av denna fina herrgård (det tog ju inte lång tid förrän både herrgården och dess omgivning blev förstörda efter flyktingströmmarna dit), när en representant för en av dessa grupper knivhögg en representant för den motsatta gruppen. Konflikten mellan Iran och Saudiarabien är dock en aning större.
Eller uttryckt på ett annat sätt: När sunnimuslimer och shiamuslimer befinner sig på samma ställe så är det som om en tjur och en tiger skulle befinna sig i samma bur!
Resten får ni räkna ut själva.

Läs mer om det hela på t ex följande:

http://www.friatider.se/sp-nt-mellan-iran-och-saudiarabien-efter-massd-d-i-mecka ,

http://www.samaa.tv/pakistan/2015/09/saudi-confirmed-death-of-1100-hajj-pilgrims-pakistan/ ,

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21483470.ab ,

http://bigstory.ap.org/article/cdfba6ef3b934cbd9527e8b7d5a1b98f/irans-president-says-thousands-died-hajj-tragedy .

Inga kommentarer: