måndag 7 september 2009

Om skinheads

Nu ska jag ta upp ett ämne som nog en och annan kommer att ha vissa synpunkter på, å andra sidan har jag inte räknat med någonting annat.
Men det är inte därför som jag tar upp det.

Det ska nämligen handla om skinheads, och i och med det så skapar jag också en helt ny etikett vars namn är Livsstilar. Hur många inlägg som hamnar i den kategorin återstår att se.

Jag är i alla fall själv gammal skinnskalle och en av orsakerna till att jag känner mig manad att skriva ett inlägg som handlar om skinnskallar, och om saker och ting som har med skinnskallar att göra, är att det snackas så mycket skit och skrivs så mycket lögner om skinheads.

Nu är det säkert många utav er som tänker följande:
-Vad är det för mening med att skriva om en massa nazister?

Men ni som tror att alla skinheads är nazister är både okunniga och trångsynta, visst, det finns skinheads som är nazister men det finns också skinheads som hatar både rasism och nazism.

Inte heller alla skinheads är stökiga och vill slåss, det finns lugna också t ex jag själv. Men det klart, jag är ju 41 bast i år och det var länge sedan som jag lade av sådana dumheter. De gånger som jag har slagits med folk har det nästan alltid handlat om självförsvar.

Men nu till det som detta inlägg ska handla om, nämligen skinheads och saker och ting som har med dem att göra.

Här följer nu en kortfattad information om skinheads:

Skinheadrörelsen utvecklades på 60-talet ur modskulturen i England. Det finns också folk som tror att skinheadrörelsen utvecklades på Jamaica, detta stämmer dock inte. Skinheads är arbetarklass och skinheadrörelsen startade i England, orsaken till att en del tror att den kommer från Jamaica är nog att de första skinnskallarna, s k orginalare, hade en del influenser därifrån, t ex reggae och ska, samt lite annat. Men bara för att det fanns influenser därifrån så kommer inte skinheadrörelsen från Jamaica, för den startade som sagt i England genom att den utvecklades ur modskulturen där.

Nåja, detta var på 60-talet och allt eftersom åren gick uppstod det på grund utav olika orsaker också flera olika sorters skinheads. Några exempel på olika sorters skinheads: Sharp-skins, nazi-skins, red-skins, oi-skins och ska-skins. Jag nämnde nu bara några sorter men det finns många fler.

Förklaringar:

Sharp-skins = Skinnskallar som är emot rasism, nazism och främlingsfientlighet.
Nazi-skins = Skinnskallar med nazistiska eller rasistiska åsikter (dessa skinnskallar kallas även boneheads, men har många andra namn också).
Red-skins = kommunistiska skinnskallar.
Oi-skins = opolitiska skinheads som är antinazister och antikommunister.
Ska-skins = ”Jamiaca-influerade” skinnskallar.

Som sagt, det finns många olika sorters skinnskallar av vilka jag nämnde några. Kan nämna ytterligare två till.
Den ena är en fencewalker, nämligen en skinnskalle som har både nazistiska och antinazistiska skinnskallar som kompisar.
Den andra är en herbert, d v s en skinnskalle med långt hår.
Det finns också en typ av skinnskalle som heter suede-skin, denna går klädd i kostym med kängor till.

Angående skinheadtjejer så brukar de kallas för skingirls, det är alltså inte bara killar som är skinheads. Skingirls är inte helrakade, inte alla skinheads är helrakade heller utan det varierar mellan helrakat och väldigt kort hår.

Skinnskallar lyssnar mycket på t ex Oi och vikingarock (Vilken sorts musik en skinnskalle mest lyssnar på beror på vilken sorts skinnskalle det är frågan om, detta stämmer dock inte alltid).

Här följer en förklaring på dessa två kategorier:

Vikingarock är Oi/punkinfluerad rock med fosterländska, nationalistiska och forntida/mytologiska texter.
Det finns folk som anser att musiken är både rasistisk och nazistisk, men detta är helt fel.
Om man anser detta så är man helt enkelt dåligt påläst, eller om man så vill: Inte alls påläst.
Visst, det finns människor med sådana åsikter som tycker att vikingarock är bra, men bara för det så är ju inte musiken som sådan rasistisk eller nazistisk.
Om man ska gå efter en sådan sak så går det ju att kalla all sorts musik för nästan vad som helst. Vissa grupper, t ex Ultima Thule, har förresten öppet tagit avstånd från sådant.
Ultima Thule stoppade ju en spelning i Nyköpingstrakten vid ett tillfälle på grund av att vissa personer i publiken gjorde vissa armrörelser.
Ultima Thule var förresten det band som drog hela igång ”vikingarockrörelsen”.
Exempel på vikingarockband: Midgårds söner, Väringarna, Thrudvang, Enhärjarna, Röde Orm, Hel, Frostfödd, Karolinerna, Heimdall, Odins änglar, Nordwind m.fl.

Oi är en musik som utvecklades ur punken av människor som ansåg att punken hade blivit för kommersialistisk. Det blev en sorts protest, kan man säga.
Oi är musik som riktar sig först och främst till skinheads, men både punkare och annat folk tycker om musiken. Oi är också en sorts musikrörelse som startades av en person som hette Gary Burshell.
Liksom när det gäller vikingarocken så finns det folk som anser att även Oi-musik är rasistisk. Den antirasistiska tidningen Expo har t ex vid flera tillfällen anklagat Oi-musiken för att vara rasistisk vilket säger väldigt mycket om vilken verklighetsfrämmande, inkompetent och trångsynt uppfattning Expos ”journalister” har, det gäller förresten mycket utav det som står i tidningen Expo över huvudtaget.

Angående att Oi-musik är rasistisk så är det fullständigt fel, eftersom Oi:en vare sig står åt vänster eller höger. Musiken är med andra ord opolitisk, även om det finns grupper som står väldigt långt ut på högerkanten eller vänsterkanten.
Visst finns det nazister som gillar Oi också, men bara för detta så är inte musiken sådan.
Exempel på Oi-grupper: The Business, Perkele, Agent Bulldogg, Last Resort, 4 skins, Combat 84, Argy Bargy, Close Shave, Another Mans Poison, Renegade, Section 5 m.fl.

När det gäller klädstil kan det variera. Exempel på en typisk klädstil för skinheads: Svarta Getta grips eller Doctor Martens (10-håls eller 14-håls) med vita skosnören till, svarta eller blåa jeans (kan vara klorinblekta) som är uppkavlade, vita hängslen, Fred perry pike’tröja (eller rutig skjorta) och bombarjacka (svart eller grön).
Men klädstilen kan variera beroende på vilken sorts skinnskalle det är, det behöver dock inte ha med det att göra. Alla skinheads använder heller inte hängslen, en del går också klädda i donkeyjackor.

Skinheads är också kända för att supa och slåss väldigt mycket men detta har mer med själva individen att göra, för precis som med andra människor så finns det skinheads som är lugna av sig liksom sådana som slåss en del.

Detta var lite information om skinheads och om saker och ting som har med dem att göra.

Vad anser ni själva om skinheads? Vad vet ni om dem?

Nu syftar jag på vilken uppfattning som ni hade om skinheads innan ni läste detta inlägg.

6 kommentarer:

Sara sa...

Det låter ju kul :) Hehe. :D
Haft en bra dag?

charlotte sa...

jag visste inte speciellt mkt tidigare. trodde att alla skins mer eller mindre var nazister..

Johannah sa...

Ja vi var ju som inne på det, men eftersom den ena katten väger upp mot sex kg tyckte hon som jobbar i affären att vi skulle välja ett kraftigare träd, och så fick det bli.

Smörblomma sa...

Det värsta är ju, att de allra flesta som kör över en katt smiter efteråt. Bara lämnar katten att ligga kvar på vägen :(

Eftersom jag är uppriktigt sagt intresserad, frågar jag: är det procentuellt sett många skinheadtjejer som är lesbiska? Jag tänkte mest på hår och klädstilen, detta är något jag aldrig tänkt på förr.

attis sa...

HAllojsan. Här har det varit skinheads under åren. Har ju 5 döttrar . Äldsta är 34 och yngsta 19. De jag kommit i kontakt med har varit jättehärliga killar. Det är så synd att folk ska ha så förutfattade meningar. Natti,natti och suss gott.
Kramen

Karpstryparn sa...

Svar till Sara: Absolut, hitills i alla fall.

Svar till charlotte: Ja, tyvärr är det många som tror det. Men så är det ju i princip alltid, det är brist på okunskap helt enkelt men det stora problemet är trångsynthet. Okunskap kan man "bota", trångsynthet är svårare. Men det går det också, såvida inte personen är dum i huvudet.

Svar till Johannah: Aaah, okej.

Svar till Smörblomma: Lesbiska? Nej, det är de inte. Varför skulle de vara det? Vart har du hört det någonstans?

Svar till attis: Sedärja, världen är liten.
Synd? För jävligt snarare.
Ha en bra dag, hoppas du sov gott. Själv sov jag inget, kunde inte
*Kram*