tisdag 22 september 2009

Dubbla budskap från Aftonbladet

Därför publicerar vi Mats Alms namn

Aftonbladets Lena Mellin svarar läsarna. Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet för att få veta varför tidningen och sajten publicerar den mordmisstänkte Mats Alms namn. Här är stf ansvarig utgivare Lena Mellins svar:

Mats Alm har själv sökt offentlighet genom att utförligt berätta om sin försvunna fästmö. Han har gjort det upprepade gånger. Trots det är det inte alls oproblematiskt att namnge honom. Enligt normal pressetik skulle man inte ha gjort det. Men det hade varit väldigt svårt att överhuvud taget fortsätta att skriva om mordet på Linda Chen utan att läsarna ändå förstått att den polisen misstänker för brottet är fästmannen. Men eftersom han namnges är det ännu viktigare än vanligt att ständigt påpeka att han nekar till brottet. Och att han i skrivande stund endast är anhållen.

Lena Mellin, stf ansvarig utgivare

Men tänk om någon skulle ställa följande frågor till Lena Mellin:

Varför publicerar inte Aftonbladet namn och bilder på utlänningar som begår grova brott i Sverige? Vilka pressetiska regler följer Aftonbladet när de undanhåller allmänheten information om utlänningar som begår grova brott? Ligger det i Aftonbladets intresse att skydda utländska brottslingar? Borde det inte ligga i Aftonbladets intresse att skydda de skattebetalare som genom att betala skatt således ser till att Aftonbladet kan fortsätta med sin blaska genom presstödet?

Jag undrar vad Lena Mellin skulle svara på dessa frågor, om hon ens skulle svara på dem över huvudtaget?

Källa: http://www.klaric.se .

Vad tycker ni om detta?

Själv anser jag att Aftonbladet är precis som all annan politiskt korrekt media, nämligen att de kör med dubbla budskap när det gäller brottslingar beroende på vilken etnicitet som dessa har.

Med andra ord: När en svensk begår brott så skrivs det metervis om det, men när en utlänning begår brott så tystas det ner så mycket det går på ett sådant sätt att 40-50 %, ja, om ens det, av sanningen kommer fram.

Var det någon som sade någonting om att köra med dubbla, oetiska och brottsliga budskap?

För en tidning eller annan media som undanhåller allmänheten information begår ju ett brott.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Läste du Lena Mellins text, eller? De anger namnet för att han sökt offentlighet själv. Så är det ganska sällan. Somna om.

Karpstryparn sa...

Svar till Anonym: Om jag har läst texten? Hur resonerar du egentligen? Det klart som faan att jag läser igenom mina inlägg (Lena Mellins text ingår i mitt inlägg, om du nu inte har fattat det) innan jag publicerar dem, det är du som ska ta och somna om. Så gör det nu, och var en snäll liten pojke.

eva sa...

Tror definitift att massmedia är FEGA för att bli kallade rasister därför undanhåller de svenska folket FAKTA när det är invandrare som gör brott!!
Ett bra ex på detta!! På polisradion hör man att de söker efter flera mörkhyade killar......
då gäller det ofta personrån och ofta är de minst tre stycken!!!!
Har även hört detta då det gällt gruppvåldtäkt!!!!
Men i tidningen står det aldrig sanningen på vilka som höjer statistiken på dessa brott!!!!
Ja jag tycker det är åt skogen för sanningen ska ju fram till svenska folket för något MÅSTE JU ABSOLUT GÖRAS och det borde vara straffbart att inte massmedia skriver hela sanningen!!!!
Ha det gott:)
kramiz

Anders sa...

Enligt de pressetiska regler vi håller oss med i Sveriga ska etnicitet enbart skrivas ut och det har relevans för artikeln. Samma hållning gäller yrke, religion och partitillhörighet. Jag tror att enbart Sd med anhängare vill att etnicitet regelmässigt skrivs ut därför att de har en tro som bygger på att etnicitet alltid är avgörande för brottet. I övrigt är jämförelsen med Mats Alm helt irrelevant eftersom han själv vände sig till media för att efterlysa sin sambo och därefter själv var försvunnen. Hans identitet kan redan påstås vara röjd. Jag försökte publicera en liknande kommentar på Dragan Klarics blogg igår men han raderar och hänvisar till kommentatorsregeln. Personligen tycker jag att det är stor humor när man först ondgör sig över att man förvägras debatten och sen är den som stryper debatt. Mycket roligt

charlotte sa...

är man skyldig bortom allt rimlig tvivel är det ok/deras skyldighet att publicera namnen. annars är man ju oskyldig tills motsatsen bevisats..

Karpstryparn sa...

Svar till eva: Mycket bra kommentar, speciellt som allting som du har skrivit i den är helt och hållet sant, t ex det att massmedia begår brott som inte skriver eller säger hela sanningen. Och ja, massmedia begår ett solklart när de inte förmedlar hela sanningen till folk. Enligt de pressetiska reglerna, och även lagen i sig, så ska hela sanningen sägas.

Svar till Anders: Okej, men i min blogg är det inga problem med att få sina kommentarer publicerade i alla fall.

När det gäller påståendet om etnicitet så bryter media ju mot de pressetiska reglerna eftersom de aldrig skriver vilken enticitet som brottslingar har när det är frågan om invandrare, för det ska gälla exakt samma sak då som när det gäller i alla andra fall.

Jag kan ta ett exempel på detta: När det i mordutredningen om Thomas Mickelsen i Bjuv, mordet skedde någon gång runt mitten på 90-talet, visade sig att det var ungerska zigenare som hade mördat honom så tystnade helt plötsligt all mediarapportering om mordet helt och hållet.

När det gäller enticeten så ska den självklart ska regelmässigt skrivas ut oavsett vilken etnicitet som brottslingen eller brottslingen har, för annars följer inte media de pressetiska reglerna.
Medias representanter, t ex Aftonbladets, vet mycket väl vad som innefattas av de pressetiska reglerna, men det struntar de i.

Länge leve politiskt inkorrekt media(alltså s k fri media), t ex Fria Nyheter och Nationell Idag, som tar upp sanningen om brottsligheten i Sverige och som alltid skriver vilken etnicitet som brottslingarna har.
Det finns även en så kallad fri politiskt korrekt tidning som tar upp inte bara brotten utan även brottslingarnas etnicitet, och det är tidningen Misstänkt.

Etniciten är oftast avgörande för brotten, ja, även om det inte alltid är så. Ett exempel på att etniciteten är avgörande hittar vi när det gäller våldtäkter, hela 62 % av dessa begås i Sverige av invandrare med arabisk eller afrikansk härkomst, detta enligt en rapport ifrån BRÅ. Det finns också källor som pekar på att c:a 80 % av alla brott i Sverige begås av invandrare ifrån vissa delar av världen, de enda brott som svenskar överrepresenterade är brott som ekonomisk brottslighet, t ex skattebrott.
Detta är ju heller inte så svårt för gemene man att räkna ut, i alla fall om man är openminded.

Är jämförelsen med Mats Alm irrelevant? Då har du fel, för det är den inte alls.
Dragan har fullständigt rätt, så arbetskraftsinvandrare han är. Men att han inte publicerade din kommentar tycker jag var fel gjort av honom.
Om en kommentar däremot innehåller smutskastning, t ex personangrepp, så ska man ju däremot inte publicera den.
Själv har jag en policy att inte besvara kommentarer som innehåller sådan smörja, däremot publiceras de.
En person som skriver en sådan kommentar i min blogg slösar alltså bara med sin tid.

Angående stor humor så kan jag väl säga att jag håller med dig där, men å andra sidan vet jag ju inte vad du skrev i din kommentar. Han kanske tyckte att du var otrevlig i den, vad vet jag.
Men om det stod exakt detsamma som det stod i den som du lämnade här så förstår jag inte varför han raderade den.

Men det är ju som en bloggarna Jinges blogg och Svensson på wordpress.com.
De kommentarer som jag lämnar där blir sällan publicerade, trots att jag alltid går efter kommentarsreglerna.
Personer som Jinge och den där Svensson kan inte ta kritik eller mothugg, det är det som det är frågan om.
Patetiskt bortom alla ord alltså.

Karpstryparn sa...

Svar till charlotte: Exakt, men det gäller uppenbarligen inte invandrare som har begått brott. Etniciteten ska också skrivas ut oavsett vilken brottslingen än är, för om så görs så motverkar det av det politiskt korrekta etablissemanget påhittade ordet "främlingsfientlighet". Detta ord finns egentligen inte, det är påhittat för att användas emot människor som är kritiska till invandringen och det mångkulturella samhället.

Anders sa...

Jag håller inte med dig att media inte följer de pressetiska reglerna. De skriver ut just etnicitet när det är relevant. Inte annars. Jag tycker det är bra. Sd med anhängare har en annan uppfattning. De har inget problem med att vi får en "vi och dem attityd". Tänk om det kommer ett parti som hävdar att media mörkar därför att de aldrig skriver ut skostorlek på brottslingen. Jag är övertygad om att de som har storlek 42 och 43 är överrepresenterade i statistiken. Frågan är om det bevisar någonting.
Du hyllar politiskt inkorrekt och fria nyheter. De kan väl vara roliga bloggar för de invigda men som nyhetsmedium håller de naturligtvis inte måttet. Maken till vinklat budskap får man leta efter. Som nyhetsmedium betraktat skulle Ankeborgsposten i en jämförelse framsstå som ett journalistiskt mästerverk. Du pratar även om våldtäkter. I den totala statistiken är den vanligaste våldtäktsmannen en svensk man. Jag antar att du menar överfallsvåldtäkter. Där finns en överrepresentation. Både du och jag vet att det ändå rör sig om promilledelar av den invandrade befolkningen som begår sådana brott. Ingen tröst för offret men icke desto mindre sant. Den vanligaste invandrarbrottslingen kommer från ett nordiskt grannland. Även där en mycket liten del av den befolkningen men fakta.
Jämförelsen med Mats Alm haltar givetvis. Detta är en man som själv sökt sig till media och som sen var försvunnen. Hans identitet var redan röjd och om tidningar velat skydda hans identitet som anhållen hade de tvingats sluta skriva helt om detta. Vår Dragan ville föra ut ett budskap men valde ett mycket dåligt exempel som jämförelse. Jag har ingen aning om vem Jinge och Svensson är tyvärr. Dock är jag tveksam till varför man startar en blogg om man inte vill ha diskussion.

Karpstryparn sa...

Svar till Anders: Ganska fascinerande det här, jag håller inte med dig på en enda punkt t ex om det här med vilka som begår våldtäktsbrott.
Andra exempel på saker som jag inte håller med dig om är t ex Fria Nyheter och Politiskt Korrekt, för de håller verkligen måttet som media.
Du säger att de är vinklade? Har du ens varit inne på dem? Tydligen inte, för om du hade varit det så hade du sett att de även tar upp brott som begås av svenskar, och inte bara invandrare. De tar också upp nackdelarna och problemen med invandringen och det mångkulturella samhället, alltså är de bra media eftersom de tar upp hur verkligheten är.
Så tyvärr så har du fel.

Lika fel har du när du säger att den vanligaste invandrarbrottsligheten kommer från ett nordiskt grannland, när det är känt sedan flera åt tillbaka att muslimer, alltså muslimska invandrare, och afrikaner är de invandrare som representerar en majoritet av brottsligheten i Sverige.

Angående våldtäkter så pratar jag ALLA våldtäkter, både gruppvåldtäkter, överfallsvåldtäkter och våldtäkter i hemmet.
När det gäller gruppvåldtäkter så står invandrare ifrån t ex arabländerna för 99 %, när det gäller våldtäkter där bara en person är boven så står invandrare för 62 % enligt BRÅ, och då pratar vi inte bara personer med arabiskt eller afrikansk härkomst, utan även sydamerikaner. Men majoriteten är afrikaner och araber, när jag säger afrikaner så menar jag icke-vita sådana, såväl svarta som andra.

Angående vad jag vet: Har du dålig läsförståelse, eller vad är det frågan om? I mina svarskommentarer till dig står saker och ting svart på vitt, så om du har svårt för att förstå vad jag menar i dem så bör du läsa igenom den säkert 5-6 gånger till. OBS! Ett tips: Gör det då noggrant, så kanske du förstår vad jag menar i dem.

När det gäller våldtäkter så känner du tydligen inte till BRÅ som källa, du kanske inte heller känner till Pontus Mattson, alltså den politiskt korrekta journalist som har skrivit boken "Sverigedemokraterna in på bara skinnet", han sade idag i ett program som gick i SVT24 och som hette "Sverigedemokraterna och svenskheten" att (citat) "Det är ett oomstritt faktum att invandrare står för en övervägande majoritet av brottsligheten i det här landet, det vet vi alla", han pratade alltså om ALLA sorters brott.

Som sagt, Anders, du har fel på varenda punkt i din senaste kommentar.

Det enda jag håller med dig om är att Dragan kanske är en person som inte vill ha någon diskussion eller som inte tål kritik, men å andra sidan så vet jag ju inte hur just HAN fungerar.

Angående Svensson och Jinge: Okej, man kan ju inte veta allt.

Angående det där med skoexemplet så var det väldigt löjligt.

Karpstryparn sa...

Tillägg: Anders, angående Politiskt Korrekt så ska det stå Politiskt Inkorrekt, men å andra sidan nämnde jag i mina första svarskommentar till dig aldrig den mediasidan, däremot nämnde jag tidningen Nationell Idag.

Ditt påstående om att det är en svensk man som är den vanligaste våldtäktspersonen är inte sant, det vet nog i ärlighetens namn du också innerst inne, men du kan bara inte erkänna det för dig själv.
Är det inte dags att du kommer ut ur garderoben och ser hur verkligheten faktiskt är?
Jag tycker det i alla fall.

Anonym sa...

Om inte etniciteten i sig har någon relevans för brottet så finns heller ingen anledning att beskriva den i rapporteringen.

I fallet Mats Alm så skriver Aftonbladet namnet eftersom Alm själv sökt sig till Aftonbladet, och dessutom vid flertal gånger.

Det Eva skriver ovan är bara patetiskt, och dessutom så gör hon som många andra gör: blandar ihop polis med media.

Polisen är en samhällsfunktion - media är kommersiella företag. Förstår man inte skillnaden bör man kanske ta och läsa på om detta.

Etnicitet i sig är ju fullständigt ointressant. Visst är utlandsfödda överrepresenterade när det gäller viss brottslighet (helst grova våldsbrott), men med tanke på att denna brottslighet utgör mindre än 1% av den samlade brottsligheten så har vi att göra med en försvinnande minoritet.

Dessutom är det ju inte ETNICITETEN I SIG som gör att de utlandsfödda är överrepresenterade i dessa sammanhang, utan helt andra faktorer (såsom posttraumatiska syndrom, andra psykologiska faktorer, personens ursprungslands hanterande etc).

Att kräva att media alltid skall skriva ut etnicitet är som att alltid kräva att media ska skriva ut om personen gillar hårdrock eller inte. Totalt ointressant, har ingenting med ämnet att göra och tar bara upp en massa onödig plats.

Karpstryparn sa...

Svar till Anonym: Självklart ska man skriva ut vilken enticitet som gärningsmannen har, det spelar ingen roll om den är svensk, iransk osv. Enticiteten är absolut rellevant, inget utav detta är patetiskt.
Men visst, fortsätt leva i din lögnbubbla du så fortsätter jag leva i verkligheten.

Angående din jämförelse med hårdrock så tack för det goda skrattet. Var det ett skämt, eller? Om inte så är du en skam för idioter.