tisdag 17 mars 2015

På föreläsning i Karlstad med den välkände konstnären Lars Vilks

Igår kväll var den kväll då konstnären Lars Vilks föreställning i Karlstad hölls, denna arrangerades av Utrikespolitiska föreningen i Karlstad.
Jag var en av dem som var där, därför kan jag blogga om det.
Det var en märklig känsla att först stå där på Stora torget i väntan på att insläppet skulle börja och samtidigt se hur mer och mer människor samlades på torget, en lika märklig men samtidigt skön känsla var det också att komma ut ur Gamla Wermlandsbankens lokal och mötas av...i princip ingenting alls där utanför.
Hela torget var nämligen lika tomt på folk som det var fullt när man skulle gå in.

Men vi tar det hela från början:
Sällan har man sett ett så stort säkerhetspådrag som innan föreläsningen skulle börja, det stod poliser här och var kraftigt utrustade med bl a k-pistar eller AK5:or, en helikopter flög högt ovanför Karlstads innerstad för att kunna hålla koll på eventuella orosmoment, gott om piketbussar var utplacerade nära ingången till lokalen, en lång rad med kravallstaket var utplacerade längs med kanten på den stora trottoaren nära ingången osv.
Så hade det utbrutit våldsamheter begångna av muslimer och andra som hatar yttrandefriheten, ja, då hade man verkligen inte kunnat skylla på att polisen inte tog sin uppgift på största allvar.
Farhågorna för våldsamheter besannades denna gång dock inte, det närmaste man kom våldsamheter var möjligtvis när en polis sade till ett gäng invandrarungdomar (förmodligen muslimska sådana) att gå ner från kravallstaketen.
Men bortsett från några sura blickar från några enstaka vuxna muslimska invandrare hände inte ett skit.
Detta måste ha varit skönt för både polisen och Lars Vilks, konstnären stod för övrigt innan insläppet vid insläppningsbordet och pratade med några av arrangörerna från Utrikespolitiska föreningen.
All heder åt denna förening förresten som hade arrangerat det hela, och bu och bä för de yttrandefrihets- och demokratifientliga typer (däribland t ex Peter Franke på Värmlands Folkblad och Rauf Ahmadi från Islamiska kulturföreningen) som fördömde föreläsningen.
Föreläsningen handlade för övrigt inte ens om profeten Muhammed, om nu någon trodde det.

Men vad handlade föreläsningen om då?
Jo, Lars Vilks tog upp andra saker som hade med yttrandefrihet att göra, t ex attentatet emot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och även Köpenhamnsattentatet i vilka flera personer brutalt sköts ihjäl av muslimer på grund av sitt engagemang för yttrandefriheten.
Vilks hade flera argument för att man måste kunna tala om saker utan att riskera sitt liv, inte bara tala förresten utan också göra.
För man ska komma ihåg att konst är till för att provocera, väcka uppmärksamhet och vara kontroversiell, den konstnär som inte lyckas med dessa tre saker är ingen konstnär.
Ända sedan han år 2007 slog igenom med att avbilda profeten Muhammed som rondellhund har Lars Vilks klart och tydligt lyckats med dessa tre saker , alltså är han en äkta konstnär som dessutom står upp för demokrati och yttrandefrihet.
Ett annat exempel på en konstnär som står upp för dessa båda saker och som precis som Lars Vilks väcker uppmärksamhet, provocerar och är kontroversiell är den välkände gatukonstnären Dan Park, Vilks tog även upp honom under sin föreläsning.
Ja, det var en mycket samlad, lugn och saklig Lars Vilks som mötte c:a 150 av Karlstads innevånare, så många personer hade nämligen anmält sig till föreläsningen.
Eller rättare sagt, det var fler än så, t ex tre personer som inte kom in trots att de hade anmält sig.

Hur gick då detta ihop? Enligt arrangörerna var man ju tvungen att anmäla sig på en lista för att kunna komma in, anmälningstiden hade tydligen gått ut sent på söndag eftermiddag.
Det verkade dock råda en del oklarheter kring vilken den dag den tiden hade gått ut, huruvida den länk som man skulle anmäla sig på fungerade eller inte, vilket betalningssätt som fungerade och vilket som inte gjorde det, samt ett antal andra saker.
Den ena personen hade inte anmält sig via länken och fick därför inte komma in, de andra två kom heller inte in trots att de hade skickat in betalningen i rätt tid.
I och med detta uppstod det en anmärkningsvärd diskussion mellan en av de anmälda och två av representanterna för Utrikespolitiska föreningen, personen ifråga tog upp ett antal brister när det gällde anmälningssättet och menade att han och en kompis visst hade anmält sig.
De två arrangörerna verkade då försöka slingra sig, detta medan fler och fler i ledet uppmärksammade diskussionen.
Och de var inte ensamma om att göra det, några journalister gjorde det också och det togs bilder på de som diskuterade.
Personen som diskuterade med de två bakom anmälningsbordet nämnde flera exempel på att någonting var allvarligt fel med sätten att anmäla sig på, t ex hade det tydligen under söndagen inte gått att fylla i några uppgifter via länken eftersom den inte fungerade och när han väl hade lyckats komma in på den, ja, då gick det bara att anmäla sig utan dosa genom att bara skicka iväg personnumret som OCR-nummer.
De två medarrangörerna bakom bordet försökte då få det till att personen hittade på genom att mena att ingen annan hade haft några problem, dock blev de genast tillrättavisade med förklaringen att "tekniska problem kan faktiskt uppstå, sådant kan hända" samt "kan ni tala om för mig hur man ska kunna anmäla sig när det inte fungerar som det ska?".
De två bakom bordet verkade då försöka slingra sig ännu mer, det förstår man ju särskilt eftersom detta inte var någon bra reklam för Utrikespolitiska föreningen. Det var ju många som såg och hörde diskussionen.
Denna diskussion höll på en bra stund, men till slut fick dock även denna person lämna ledet. Därefter fortsatte insläppet.

Men bortsett från detta hände ingenting anmärkningsvärt, när föreläsningen var slut fick dock publiken ställa frågor till Lars Vilks.
En av de som gjorde det var, hör och häpna, en fredlig muslim (finns det sådana?) som undrade hur Vilks hade mage att kräva respekt när han, enligt henne, inte visade det för hennes egen religion.
Vilks svarade då följande:

-Det handlar om yttrandefrihet gentemot islam. Det jag och andra pekat på är problemet med en religion som är så tätt sammanlänkad med politik. Den måste kunna ifrågasättas på olika sätt. Yttrandefriheten – att kunna tala om saker utan att riskera sitt liv – är däremot själva grundbasen som allt vilar på.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Lars Vilks hade bra och sakliga argument även under denna föreläsning.
För i själva grundbasen för yttrandefriheten och demokratin ingår ju faktiskt just det som han svarade den muslimska kvinnan.
Om detta råder det helt enkelt alltså inget som helst tvivel, såvida man inte är totalt verklighetsfrånvänd förstås!
Här nedanför följer ett antal bilder (med bl a Lars Vilks själv på) och länkar om gårdagens föreläsning i Karlstad med Lars Vilks.
Håll till godo:

http://www.vf.se/nyheter/karlstad/dar-kommer-han-problemet ,

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20479258.ab ,

http://www.svtplay.se/klipp/2763334/rekordstort-polispadrag-nar-vilks-kom-till-karlstad  ,

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/bombhundar-och-kravallstaket-ska-skydda-vilks  ,

https://www.nordfront.se/stor-sakerhet-nar-vilks-talar-ikvall.smr  ,

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lars-vilks-talar-i-karlstad_4413385.svd ,

http://www.vf.se/asikter/ledare/jag-ar-inte-lars-vilks  ,

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/islamiska-kulturforeningen-oansvarigt-att-bjuda-in-vilks ,

http://www.expressen.se/gt/lars-vilks-det-ar-ingen-lek-det-har/ .

1 kommentar:

Anonym sa...

Det bästa som kan genomföras är att "avprogramera" 75% av ursprungliga svenskar från PK syndromet så får vi med verbal kraft och destruktion av vapen och ammunition tillbaka den yttrandefrihet vi alltid haft. Naturligtvis blir det att tvinga media och regeringen att eliminera nuvarande vansinnes tillkomna lagar och paragrafer men till tids ände ska vi nog klara det. Nej inga missuppfattningar här!.