måndag 26 augusti 2013

Man friad för hets mot folkgrupp angående sina tatueringar

För 8 dagar sedan så skrev jag om att en man hade blivit åtalad i Göteborgs tingsrätt på grund av att han har två SS-tatueringar (symbolens egentliga namn är Sig-runan, och är en gammal nordisk symbol) på sina armar, jag lovade i slutet av det inlägget att följa upp fallet om jag fick reda på något mer om det och i så fall också hur domslutet blev.
Och det gör jag nu, för idag kom domen.
Så här blev det:

"En man som åtalats för att en tatuering på hans arm ansågs vara hets mot folkgrupp har friats av tingsrätten.
Tingsrätten anser att en tatuering i sig själv inte kan vara olaglig, trots symboliken. Man påpekar också att tatueringen doldes före manifestationen."

Ja, vad ska man säga om detta? Det enda är väl att rättvisan har segrat i och med att man har tagit hänsyn till bl a den personliga integriteten och att denne man nu kan vandra fritt på gator och torg som en fri man, utan att behöva vara orolig för att bli anmäld igen.
Den som anmäler honom igen för samma sak lär i så fall få sin anmälan slängd direkt i papperskorgen, med tanke på Göteborgs tingsrätts dom.
Med all säkerhet spelade också åklagarens fruktansvärt dåliga pålästhet inför åtalet in också, helt klart är också att hon också bara ville pröva målet.
Själv tror jag dock att hon hade personliga orsaker till att göra det.
Men det är inte säkert att det är slut i och med detta, åklagaren kan nämligen överklaga och därmed driva målet upp i hovrätten om hon så vill.
Men det återstår att se, får jag reda på om det blir så så kommer jag att skriva om det.

Läs mer om den friande domen på t ex följande:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17352146.ab ,

http://www.flashback.se/artikel/3783/nazist-tatueringar-friade-fran-hets-mot-folkgrupp ,

https://www.flashback.org/t2206931

och

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/man-friad-for-nazisttatuering?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vastnytt+(svt.se+-+V%C3%A4stnytt) .

Och här har ni mitt inlägg om själva rättegången emot mannen ifråga: http://karpstryparn.blogspot.se/2013/08/aklagare-i-goteborg-kraver.html .

Inga kommentarer: