fredag 23 februari 2018

Expressen vill att Egor Putilovs medborgarskap återkallas - den riktiga motiveringen till det är att han skriver för Samhällsnytt

Den senaste tiden har en livlig debatt blossat upp gällande den samhällskritiska nättidningen Samhällsnytts skribent Egor Putilov , han har kritiserats för att ha (och även haft) många olika identiteter sedan han kom till Sverige och påstås även vara en säkerhetsrisk på grund av detta.
Egor Putilov är invandrare från Ryssland, före detta handläggare på Migrationsverket, och journalist:


Nu går en av Sveriges största tidningar, nämligen Expressen, ut och propagerar för att Putilov ska få sitt svenska medborgarskap upphävt och Dagens Nyheter påstår att svenska myndigheter inte har en aning om vem han är.
Men lika lite som båda dessa tidningar har glömt bort varför Egor Putilov kan tänkas ha och även haft flera olika identiteter, lika mycket försöker Expressen dölja den riktiga orsaken till varför de vill att hans medborgarskap upphävs.

Men vi börjar med punkt 1, nämligen den att Putilov har fler olika identiteter.
Vad Expressen struntar i att nämna är att det var Expressen själv som röjde en av hans identiteter, detta trots att hans identitet var skyddad på grund av att han förmodligen har en hotbild mot sig.
Han är ju journalist och i Ryssland är det ganska vanligt att journalister som verkar där har en hotbild hängande över sig, för även om president Vladimir Putin är en bra och rättskaffens ledare för sitt land så är Ryssland ofta inget hälsosamt land för journalister, i alla fall inte sådana som avslöjar saker eller på annat vis luskar reda på sådant som är mycket "hysch-hysch" kring när det gäller Ryssland.
Detsamma gäller journalister som är kritiska till hur Ryssland styrs, i alla fall inhemska sådana, så varför Putilov hade skyddad identitet är ju inte svårt att räkna ut.
Fast i hans fall så är det väl snarare så att han hade flera skyddade identiteter, än bara en enda.
Nåväl, det är i alla förbjudet att röja någons identitet som har goda skäl att ha den skyddad, alltså som Expressen gjorde. Expressen gjorde sig alltså återigen skyldig till lagbrott när man röjde Putilovs identitet.

Så har vi punkt 2, nämligen den riktiga orsaken till varför Expressen vill att Putilovs medborgarskap upphävs.
Vad är den då? Jo, att han är en av representanterna för den samhällskritiska och välkända nättidningen Samhällsnytt . Man gillar helt enkelt inte att Putilov är så effektiv i sina granskande artiklar som han är, men det kan man inte säga och försöker istället få det till att han är en säkerhetsrisk för att på sätt försöka decimera Samhällsnytt. Expressens mål är ju att Samhällsnytt och andra alternativmedier ska försvinna, att Expressen och andra mörkande PK-medier är orsaken till att alternativa medier finns tänker de inte på.
Visst, att Expressen avskyr konkurrens är ju känt sedan länge, men det får väl ändå finnas någon måtta på barnsligheterna.
Fast eftersom den vapenbrottsdömde Thomas Mattsson är chefredaktör för tidningen så finns det tydligen inte det.

Och så har vi det här med att Egor Putilov är invandrare, eller rättare sagt politisk flykting (ja, det är han ju faktiskt.
Är Expressen en rasistisk tidning? Är Thomas Mattsson rasist? Han och hans tidning har ju hängt ut en invandrare som har mycket goda skäl till att ha lämnat sitt hemland.
I annat fall hade ju inte Putilov haft skyddad identitet.
Eller?
Det är alltså Expressen som är en säkerhetsrisk, och inte Egor Putilov.
Men å andra sidan är det ju, som de flesta vet, långt ifrån första gången som Expressen är det.

Relaterat:

Var är SD:s vrede över Egor Putilovs ID-byten?

Ett nytt lågvattenmärke i DN:s agendajournalistikInga kommentarer: