onsdag 9 november 2016

Donald Trump har blivit USA:s president - vad kommer att hända nu?

I natt och idag var och är inte bara en historisk händelse politiskt sett, utan också en stor seger för alla som är emot politisk korrekthet och politiskt korrekta etablissemang.
Jag pratar naturligtvis om årets amerikanska presidentval, i vilket det står klart att den karismatiske Donald Trump nu har blivit USA.s 45:e president .
Jag var en av de många människor som i natt satt som klistrade vid sina TV-apparater, själv följde jag det amerikanska valet från kl.22.00 igår kväll fram till kl.05.30 i morse. Men några timmar senare var jag på benen igen framför TV:n, detta för att kunna se bl a Trumps segertal.
Och det var verkligen en spännande natt, att sammanfatta den blir alltså inte lätt men jag gör här ett försök till det.

Det första som hände när rösterna började räknas var att Trump tog tre delstater på raken, efter det fortsatte han att ta delstat efter delstat medans Hillary Clinton tog en här och en där. Den riktigt stora skrällen kom dock runt kl.03.00, då rösträkningen i den viktiga delstaten Florida började.
Florida har alltid varit ett starkt fäste för Demokraterna, men detta ändrades lite över 2 timmar efter att rösträkningen för den började.
För då stod det nämligen klart att Donald Trump hade vunnit den också. Efter det var loppet kört för Hillary Clinton, hon hade inte en chans.
Kanske var det därför som hon fram på morgonen inte tackade alla sina valarbetare, sin stab och alla andra som engagerat sig för att hon skulle vinna valet. I vilket fall som helst var det väldigt dåligt och illa gjort av henne.
Men till slut ringde hon i alla fall själv Donald Trump och gratulerade honom till segern.
När så Trump höll sitt segertal var det ett respektingivande och hedrande tal, långt från alla påhopp som han kommit med mot Hillary Clinton under valkampanjen tidigare. Istället började han med att hylla henne för sin insats i valet och för sitt engagemang för USA genom åren.
Men han sade i sitt tal också en hel del om hur han ska bygga upp USA.s infrastruktur, t ex vill han återöppna kolgruvor i nordöstra delar av USA och också bygga fler motorvägar. Angående det sistnämnda tycker jag själv att det finns tillräckligt med motorvägar i USA, men å andra sidan är jag ju inte amerikansk medborgare.
Han sade också att han ska ena USA, t ex att ena människor oavsett vilken bakgrund de har. Detta tyder på att han har en bra målsättning, men samtidigt kan han ju inte heller säga någonting annat.

Men tidigare då? Jo, Donald Trump har ju tidigare fått saftig kritik för en mängd olika saker, t ex hans påstående om att klimathotet är en bluff. En annan sak som han har blivit utdömd för är snacket om att "Vi ska bygga muren mot Mexiko men vi ska inte betala den, det ska Mexiko göra".
Hur han har tänkt att Mexiko ska betala någonting som ett annat land ska bygga förstår jag dock inte riktigt.
Men när det gäller klimathotet har han i viss mån rätt, klimathotet är egentligen inget hot utan en helt naturlig del av jordens utveckling.
För temperatur- och klimatförändringar har ända sedan jorden bildades för så många miljarder år sedan alltid varit en naturlig del. Alltså skulle växthuseffekten ha skett även om människan inte hade funnits, vi har bara påskyndat den lite grann.

Men tillbaka till Donald Trump.
Många av världens ledare, t ex Vladimir Putin , har gratulerat honom till segern (det ska bli intressant att se hur relationerna mellan Ryssland och USA blir nu, Putin har ju velat se Trump som president).
Men sura miner finns också, t ex från samtliga partiledare för Sveriges riksdagspartiledare. Till och med Jimmie Åkesson har dömt ut Trumps seger. Samtidigt sade han i morse också att segern är en rejäl "spark i arslet" på det politiskt korrekta etablissemanget, alltså säger han emot sig själv lite grann.
Så hur ska du ha det, Jimmie Åkesson? Nej, då är Annie Lööf mer tydlig...eller rättare sagt topp tunnor rasande .
Men sådant är ju livet, man får inte alltid som man vill.
Och från olika politiskt korrekta medier som t ex Expressen döms valet ut.
Men återigen, man får inte alltid som man vill. Däremot underskattade många Trump och betraktade honom som en pajas som aldrig skulle komma någon vart.
Men skrattar bäst som skrattar sist, som det heter.

Man kan faktiskt jämföra Donald Trump lite grann med Sverigedemokraterna, oavsett hur mycket smörja som spreds om honom sade väljarna sitt. För den bekom dem inte.
Dessutom plockade han röster från alla möjliga håll, t ex från Demokraterna. Men det gjorde också Hillary (fast från republikanska väljare då), men det räckte inte.
Däremot kan man sammanfatta det hela med följande: Stora delar av rösterna till Trump består av missnöjesröster, man var helt enkelt skittrötta på Washingthonadministrationen och ville se något nytt. Man kan jämföra det med när Barack Obama blev president, fast då var folk trötta på Bushregimen istället.
Men det är ändå samma sak.

Samma sak är det också på ett annat sätt, nämligen följande: Förväntningarna var stora på Obama, och det är de på Trump också.
Men ingen av dem är gudar, och ingen av dem kan underrätta underverk. Men nog kommer Trump att försöka, och kanske lyckas han även om det inte blir med allt.
Invandringskritiker och nationella världen över jublar dock över att Trump blir president, vilket inte är så konstigt. För någonstans måste ju någonting ta ordentlig fart, och varför inte då i USA i form av just detta.
En annan politisk ledare som tycker så är Marine Le Pen .

För det finns ju faktiskt inte så värst mycket annat att göra än att gratulera Donald Trump till en väl genomförd seger.
För som det heter: Welcome, Mr President!

Och slutligen: Här är en bild på Donald Trump:

Inga kommentarer: