tisdag 18 december 2012

Varför ljuger Disney och SVT om Kalle Anka och hans vänner?

Sedan i fredags så har det stormat rejält om Disneys absurda sönderklippning av avsnittet om Jultomtens verkstad i filmen "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" som varje Julafton visas i ett flertal länder världen över.
Visst, man kan tjata och skrika hals om att klippa bort s k "stereotypbilder" bäst man vill, men det är ju alldeles uppenbart att Disney och SVT flyr ärligheten och sanningen mer än en snöboll försöker fly helvetet. För vad är det som är den egentliga orsaken till sönderklippandet?

Inför den traditionsenliga visningen av Kalle Anka på julafton så har ju Disney nu beslutat sig för att klippa bort två korta sekvenser...fast i ärlighetens namn är det ju fler än två stycken som klipps bort. När det gäller de två som det mest handlar om så är det som sagt frågan om inslag som man anser speglar stereotypa bilder av svarta och judar, skriver SVT.
Bägge sekvenserna finns med i kortfilmen "I Jultomtens verkstad". Dels handlar det om en svart docka som kommer ned till Jultomten i hans verkstad och får ett "OK" i baken, dels en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans.
- Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna. De levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen, säger Stephen Mowbray, SVT:s chef på programinköp till svt.se.
Men han påstår också även följande: - Disney hade inte ens berättat för oss så det var oväntat från vår sida också.
Vem tror han att han kan lura?
Dessutom klipps sekvensen där tomten stämplar en blond docka med rosa klänning också bort helt och hållet. En annan sekvens som klipps bort är en man med långt skägg som kör en vagn med en sparkande åsna framför sig på väg mot tomtesäcken.
Intressant är att sekvensen med den sparkande åsnan uppkom någon gång i början på 80-talet, den har alltså inte funnits tidigare. Precis likadant är det med en del andra figurer, vilket jag återkommer till lite senare i detta inlägg.

Naturligtvis är det totalt förkastligt att Disney väljer att klippa bort scener över huvudtaget i denna tradition, dessutom hycklar Disney så det bara skriker om det.
Ett exempel: När jag växte upp i slutet på 70-talet och början på 80-talet så dök den svarta dockan upp i Jultomtens verkstad då, den fanns inte innan men tydligen på 50-talet. Likadant var det med den s k "judedockan", som för övrigt föreställer en leksaksvariant på en kosack. Alltså har Disney fel igen.
Ett annat exempel: Minns ni den dvärgliknande (i det fallet dvärgen Toker från Snövit och de 7 dvärgarna) leksak som kommer upp ur en speldoseliknande ask? På 70-talet var den leksaken med enbart i själva Jultomtens leksaksäck, längre fram dök denna leksak upp dansandes ända till säcken. Men så var det inte innan. Disney ljuger alltså hela tiden, och SVT också.
För det handlar uppenbarligen inte om att dessa figurer har funnits i produktionen sedan 30-talet, eftersom de inte har gjort det. 
Så vad handlar det egentligen om? Disneys "förklaringar" är mindre värda än en rutten kackerlacka, och SVT:s "förklaring" är precis likadan den också.
Ska pizzabagarna i Lady och Lufsen tas bort också? Inte är väl alla italienare pizzabagare? Och kineserna i tomtetåget då, när ska de tas bort? Och Duffy Duck då, han är ju svart? När tas den docka som blir skrämd av en spindel bort förresten? När tas Kalle Anka bort? När tas alltihopa bort förresten?
Och när vi ändå håller på: Varför inte klippa bort Judas ur bibeln också? För då får ju det judiska folket återupprättelse. Eller?

Men åter tillbaka till "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul".
Om man ska hårddra det hela så innehåller ju hela filmen mängder med våld t ex, bl a i avsnittet om Piff och Puff vs Pluto. För med tanke på allt evinnerligt tjat om "våldsinfluenser" så borde då Disney alltså ta bort hela filmen, alltså bränna upp alla Walt Disneys skapelser, oavsett vilka de än är.
Eller uttryckt på ett annat sätt: Om Disneykoncernen finge bestämma så skulle det inte finnas några tecknade filmer och serier i världen över huvudtaget, skulle det bli så så lär ju andra följa efter. En hel värld utan tecknat alltså. Skitbra, va? Nej, knappast.
Och detta säger jag, som ändå inte är något mega-fan av tecknat.
Men att få se "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" på Julafton oklippt är däremot en rättighet som alla ska ha.

Och sist men inte minst: Varför ska det i slutet av filmen vartenda år vara inslag från nyare tecknade filmer som inte har någonting med filmen att göra? Det är ju minst lika absurda tilltag det.

Läs mer om dessa kultur- och traditionsförintelser på t ex följande:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.1163914-disney-klipper-bort-svart-docka ,

http://hd.se/noje/2012/12/14/disney-klipper-bort-svart-docka/ 

http://www.bt.se/nyheter/disney-klipper-bort-svart-docka%283568406%29.gm ,

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15933831.ab 

http://www.svd.se/kultur/disney-klipper-bort-svart-docka_7756096.svd ,

http://www.friatider.se/kalle-ankas-jul-censureras-av-disney 

http://avpixlat.info/2012/12/14/svart-och-judisk-docka-klipps-bort-ur-kalle-anka-pa-julafton/ ,

http://www.realisten.se/2012/12/14/kalle-ankas-jul-censureras/ 

http://www.exponerat.info/svart-docka-klipps-bort-fran-tomtens-verkstad-pa-julafton/ .

Med tanke på hur laddat det här ämnet är sedan i fredags så misstänker jag att det säkert kommer en och annan personangreppskommentar postad till mitt inlägg, ni som ägnar er åt sådan smörja kan dock bespara er den tid som det tar att skriva en sådan. För sådana kommentarer blir raderade. Ni andra som inte skriver sådan smörja får däremot era kommentarer publicerade, och även besvarade också.
Detta gäller för övrigt samtliga inlägg på denna blogg, detsamma gäller för alla som kommenterar alltså.
Tänkte bara nämna detta.

4 kommentarer:

Majide sa...

WORD

Karpstryparn sa...

Svar till Majide: Tackar.

JLA sa...

"Ett annat exempel: Minns ni den dvärgliknande (i det fallet dvärgen Toker från Snövit och de 7 dvärgarna) leksak som kommer upp ur en speldoseliknande ask? På 70-talet var den leksaken med enbart i själva Jultomtens leksaksäck, längre fram dök denna leksak upp dansandes ända till säcken. Men så var det inte innan. Disney ljuger alltså hela tiden, och SVT också."

Här vet jag inte riktigt vad du menar med att Disney och SVT ljuger. De har väl båda ändrat och klippt i programmet mellan åren, dels p.g.a. utrymmesskäl och vad personerna som klippte tyckte var bäst att ha med. Det betyder väl inte att Disney inte ljuger när de nu säger att dessa scener tas bort p.g.a. de är stereotyper, eller har jag missuppfattat dig?

Karpstryparn sa...

Svar till JLA: Japp, du har missuppfattat mig. Hur kommer det sig t ex att en bit som inte har funnits tidigare lades till? Eller du kanske jobbar på Disney?
Jag vet nämligen att den sekvens där leksaken dansar ända fram till säcken inte har funnits med tidigare.

Angående SVT så är det klart som faan att de ljuger när de påstår att de inte visste om klippningarna, när Disney skickade ut den nyklippta versionen till SVT så gjorde de naturligtvis som de gör när de skickar ut till andra länder, nämligen meddelar dem att det har klippts och vad som har klippts bort.
Detta är alldeles självklart av en så pass stor koncern som Disney. Alltså ljuger SVT.

Och nej, scenerna klipps inte bort för att de är stereotyper, dessutom har de inte funnits med sedan 1930-talet.
Nej, orsakerna till att de klipps bort är några helt andra.
För övrigt är det varken judar eller svarta som har klagat på Disney, ingen av dessa folkgrupper har tagit illa upp av sekvenserna. I annat fall skulle det ha varit känt vid det här laget.

Som sagt, det vore intressant om Disney kunde tala om varför de egentligen har valt att klippa bort sekvenserna.