onsdag 14 mars 2018

Enligt Sentio skulle hela 13 % av väljarna rösta på partiet Alternativ för Sverige om det vore val idag

Den senaste veckan har det varit stort fokus från mediehåll och andra på det nybildade partiet Alternativ för Sverige, ett parti som har stor potential att kunna utmana Sverigedemokraterna och som också har lyckats fylla det tomrum som uppstod när det nationalistiska partiet Svenskarnas parti lades ner.
T ex hade man förra måndagen en presskonferrens där partiledaren Gustav Kasselstrand höll ett anförande om sitt parti, under samma dag lanserades också AfS:s hemsida .
Idag gjordes också en Sentiomätning som visar att hela 13 % av väljarna skulle rösta på partiet om det vore val idag:


Hur har då partiet kunnat gå så starkt framåt redan nu? Ja, till att börja med så är man väldigt tydlig med vad man vill åstadkomma, man hycklar alltså inte som riksdagspartierna (inklusive Sverigedemokraterna) gör. Man hoppar helt enkelt inte fram och tillbaka likt en enbent och blind höna som desperat famlar i blindo efter något korn att äta.
Inte heller är man maktgalen eller tänker enbart på sig själva, även på dessa båda punkter skiljer man sig starkt från de åtta riksdagspartierna.
Många väljare är helt enkelt trötta på riksdagspartiernas genomfalska spel, man vill se ett ärligt parti i riksdagen helt enkelt.
Självklart finns det också andra orsaker till varför så pass många väljare i ett redan nu så tidigt skede skulle rösta på AfS om det vore val idag.
Politiker från andra partier har också redan gått över till AfS, t ex Eddie Ek som gått över till partiet från SD. Men även från andra riksdagspartier kommer folk till AfS.

En del personer tror att Alternativ för Sverige inte kommer att göra någon skillnad, medans andra tror det.
Själv tillhör jag den sistnämnda skaran, detta bl a på grund av att jag tycker att Sverigedemokraterna har svikit mycket av de saker som partiet tidigare har stått för. 
Visst, allt är säkert inte bra med AfS, det finns det ju inget parti som det är, men skillnaden mellan SD och AfS är ändå himmelsvid. AfS står på många sätt för en politik som SD borde stå för istället för vad som har skett. 

Men Nordiska Motståndsrörelsen då, alltså NMR? De ställer ju också upp i årets riksdagsval?
Ja, det gör de, men jämför man dem med Alternativ för Sverige så har AfS större chanser att komma in i riksdagen i år. Samtidigt tror jag att NMR kommer att komma längre i årets val än vad många tror, att säga att NMR inte kommer att komma någon vart blir alltså fel. 
Men både AfS och NMR är tydliga och ärliga med vad som är deras inriktning och vart de står någonstans, vilket naturligtvis är bra för väljarna.
Samma sak borde även gälla för riksdagspartierna, men tyvärr är det inte så.
Men oavsett vad man tror eller tycker om Alternativ för Sverige så ska det bli intressant att följa partiets väg till riksdagen. Det tycker i alla fall jag.
Vad tycker ni?

Relaterat: 

Inga kommentarer: