tisdag 7 mars 2017

SVT:s Brita Zackari upprörs över vita män i Vasaloppet - glömmer bort de naturliga orsakerna

I söndags var det återigen dags för det årliga Vasaloppet , denna gång var det en kvinna vid namn Britta Johansson Norgren som vann det. Hon var även vit.
Men just det här med kvinnor och vita människor tycks vara en het fråga för SVT:s reporter Brita Zackari som inte gillade att det enligt henne var väldigt många vita män i årets Vasalopp .

                                                  (Brita Zackari till höger på bilden)

Av någon anledning så hade den som alltid rapporterar om Vasaloppet annars, nämligen den folkkäre SVT-profilen Rickard Olsson, denna gång plockats bort. Och detta utan någon som helst förklaring från SVT, han själv har i alla fall inte fått någon sådan från dem.

Men nu till det här med Brita Zackaris inställning till årets Vasalopp.
Vad är det som är så konstigt med att det är män i Vasaloppet? Till att börja med är Vasaloppet en oerhört krävande tävling, man åker ju faktiskt hela 9,4 mil och många orkar ju långt ifrån hela sträckan.
Istället är det väldigt få som tar sig i mål i förhållande till hur många som ställer upp i loppet.
Att det är mer män än kvinnor som ställer upp i detta lopp är det heller ingenting konstigt med, män och kvinnor är ju byggda på olika sätt och orkar därför med olika saker. Om det nu inte är så enkelt som att det har att göra med om man vill vara med eller inte.
Men det sistnämnda kanske inte Brita Zackari har tänkt på?
Sedan har det inte bara med detta att göra, utan också med konditionen. Men när det gäller kondition så ägnar sig de flesta kvinnor åt mer motion än vad män gör. Kanske var det därför som det var en kvinna som vann årets Vasalopp?
Men detta tycks Brita Zackari inte känna till.
Eller?

Men Zackari reagerade inte bara på att det var mycket män i årets Vasalopp (märkligt att hon inte har reagerat på detta tidigare, det är ju alltid mer män än kvinnor som åker Vasaloppet oavsett år), utan också att det var vita män.
Just det är också intressant, detta på grund av att det av naturliga orsaker finns snö i Sverige (även om de senaste vintrarna inte har varit mycket till vintrar på den punkten).

Men finns det snö i de delar av världen från vilka en övervägande majoritet av alla flyktingar som kommer till Sverige är ifrån? Finns det snö i t ex Somalia eller andra delar av Afrika? Finns det snö i t ex arabländerna?
Eller finns det snö i Nordpolen? (det sistnämnda var ett skämt, om nu någon inte har fattat det)

Svaret på om det finns snö i de delar av världen som jag nämner är naturligtvis ett självklart nej (undantaget är "väl" Nordpolen då).
Eller uttryckt på ett annat sätt: Hur ofta ser man en flykting åka skidor? Visst, det är vinter i dessa delar av världen också, men då faller det ingen snö utan det är bara lite kallare.
Men allt detta vet tydligen inte Brita Zackari. Var det därför som hon byttes ut mot Rickard Olsson tro? SVT visste ju naturligtvis att det skulle bli reaktioner från folk, i annat fall hade de inte gjort det.

Och slutligen: Vem utser SVT nästa år att rapportera om Vasaloppet? Blir det Mona Sahlin kanske? För med tanke på resultatet av livvaktsskandalen (även om det är bara 47 200 kronor hon ska betala i böter, vilket är en droppe i havet för henne) så kanske hon försöker se sig om efter ett nytt jobb.
Och då är det väl givet att SVT anställer henne som reporter för Vasaloppet nästa år.
Eller också får hon någon riktigt hög befattning på SVT...vilket innebär att hela SVT i så fall läggs ner.
Ja, den som lever får se.

Relaterat:

SVT: Inga problem om kommentaren med "vita män"

Brita Zackari: "Buu-hu-u-u, buhu-u-u-u-u, det är så sy-y-ynd om mig"

Inga kommentarer: