fredag 5 september 2014

Angående demonstrationen i Forshaga igår: Vart var de huvudansvariga någonstans?

Igår var jag med på den demonstration i Forshaga som riktade sig emot de styrande i Forshaga kommun beträffande den myggplåga i form av översvämningsmygg som sedan 2009 har gjort många av de boendes liv i t ex bostadsområdena Risäter och Pannkakan till ett rent helvete.
Demonstrationen var lyckad, 50-60 personer var med i den och man kan lugnt säga att det var en opolitisk demonstration som verkligen gjorde skäl för namnet.
Människor från minst sagt mycket olika partitillhörigheter var med i den, bl a moderater och SvP:are. Partisymboler och annat som visade att man tillhörde eller sympatiserade med ett visst parti var totalförbjudna, slagord som t ex "Stoppa problemen" var däremot tillåtna vilka ekade inne i Forshaga centrum när demonstranterna stod framför ingången till Forshagas kommunhus.
Kommunhuset ja, vid dess ingång stod Urban Ledin , som är miljö- och enhetschef, och svarade på frågor från de berörda.
Ja, det var många som passade på att ställa frågor, dock kom Ledin mest med bortförklaringar i form av att t ex skylla på Länsstyrelsen.
Han tog också fram exempel på vad som hade gjorts för att minska myggplågan, men ju mer "exempel" han tog fram ju mindre trovärdig framstod han i de flesta av demonstranternas ögon.

Och vart var den (eller de) socialdemokratiska politiker som var huvudansvarig till all den enorma översvämningsmyggplåga som sedan 2009 har drabbat innevånarna i de drabbade områdena?
Jo, enligt Urban Ledin så var hon "på jobbet".
Intressant bortförklaring det också, i ens jobb som politiker i en kommun ingår ju (liksom på riksdagsnivå) att svara på frågor från andra människor.
Eller visste hon inte om detta? Är man en offentlig person så är man ju!
Men hon gillar väl inte kritik förstås, förmodligen hade hon blivit rasande av alla frågor om hon hade varit där också. Så det var nog smartast av henne att inte komma dit.
Ännu smartare av henne vore om hon skulle avgå självmant, då visar hon ju att hon har respekt för kommunens innevånare.
Men det är väl för mycket begärt av en kommunpolitiker att ha, antar jag.
För det är ju inte Urban Ledin som är den stora boven i det hela.

Ja, som sagt så var det många frågor som ställdes till Ledin.
Dock var det inte lätt att höra vad han sade alla gånger, varken en mindre megafon eller andra "ljudverktyg" fanns ju tillgängliga.
Det bästa hade varit om det hade funnits två megafoner tillgängliga, en för honom och en för de som ställde frågor. Att det var gott om bilar som körde förbi där vi stod gjorde inte saken lättare att höra vad som sades precis.
Men trots detta lyckades jag snappa upp en hel del.
En fråga som ställdes till Urban gällde gasolfällor och betande kor, angående de betande korna tyckte frågeställaren att de inte är någon lösning eftersom de trampar sönder det mesta.
Och angående gasolfällorna så tyckte samma frågeställare också att det var mindre lyckat (eller rättare sagt inte alls lyckat) att ställa gasolfällor på de ställen där det går runt runt en massa kor och hästar.
För vad händer med kor och hästar när de blir attackerade av enorma mängder översvämningsmyggor? Jo, de får panik och springer iväg i fullaste galloppen!
Och vad händer då med de gasolfällor som står i deras väg? Bye bye gasolfällor då, säger jag.

En annan sak som också var intressant var att när Urban Ledin fick frågan om hur många vitryggiga hackspettar som finns i ett av de mygghärjade områdena så vägrade han svara på det, från honom hette det att han inte fick det.
Själv blev jag då säker på en sak, nämligen följande: Jag tror inte att det finns några vitryggiga hackspettar alls i det området, men att det har funnits det en gång.
På grund av att det har funnits det utgör det området en lämplig biotop för den arten, man håller helt enkelt "dörren öppen" för den om den skulle komma tillbaka.
Men vad är det som säger att den kommer att göra det? Det kanske inte har setts en vitryggig hackspett i det området på 10-15 år!
De enda som gynnas av översvämningsmyggen är nog bara småinsektsätande fåglar som t ex svartvit flugsnappare och fiskar som t ex öring. Vi människor gör det i alla fall inte.
Problem med översvämningsmyggor finns i ett 30-tal kommuner i Sverige, Forshaga kommun är alltså långt ifrån den enda.
Dessutom sprider sig också denna mygga nerströms längs Klarälven, enligt vad jag fick reda på finns den även i populationer i Skåre och på vissa ställen inne i Karlstad.
Sammanfattningsvis var demonstrationen lyckad, även om de huvudansvariga för eländet borde ha varit på plats också.
Vad som däremot är totalt oacceptabelt är att en del av de människor som engagerade sig i kampen emot myggplågan har fått delar av sin egendom förstörd i form av t ex förstörda bilar och cyklar.
Dessa människor har även blivit hotade på grund av sitt engagemang.
Och sådant ska vara demokratiskt? Nej, fy tusan för sådana tilltag!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5954800 ,

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5955934 ,

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/demonstrerar-mot-myggplagan .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Urban Ledin är anställd som bl.a. byggchef i Forshaga Kommun,
Inte naturvårdsverket som felaktigt anges....

Karpstryparn sa...

Svar till Anonym: Japp, det stämmer bra det, han är också miljö- och enhetschef i Forshaga kommun.
Jag har bara inte hunnit med att ändra det förrän idag, men nu har jag gjort det.