onsdag 18 april 2018

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv bakom podduon Ingrid & Conrad riskerar att åka in på "kåken" - har inte tagit reda på vad som gäller om man kör webbradio

Efter mycket om och men har nu JK, alltså Justitiekanslern, bestämt sig för att inleda en förundersökning mot Ingrid Carlqvist och Daniel "Conrad" Frändelöv:


Orsaken till JK:s agerande är att de båda inte har uppgivit en ansvarig utgivare för sin podd Ingrid & Conrad , som sedan en tid tillbaka ingår i Radio Svegot.
Reaktionerna från Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv har naturligtvis inte låtit vänta på sig, Carlqvist tycker det är absurdt att just de har blivit föremål för en förundersökning när det finns så många andra Youtubeanvändare som kör livesändningar, hon tycker att det vore bisarrt om alla dessa Youtubeanvändare skulle ställas inför rätta.
Och jag håller med henne, det vore både absurdt och bisarrt.
Problemet med hennes resonemang är bara det att de flesta klipp, filmer, sändningar osv på Youtube inte är live, det finns ju som hon själv säger tiotusentals Youtubeanvändare.

Eller uttryckt på ett annat sätt: En podcast som verkligen är en podcast kör aldrig live, istället är det enbart frågan om förinspelade avsnitt.
Men jag återkommer lite senare i detta blogginlägg till vad som skiljer ett podcastavsnitt från en webbradiosändning.

Så har vi Daniel Frändelöv då, han säger bl a så här om att de riskerar fängelse:

-Det skulle vara en hederssak att gå i fängelse för detta.

Dessutom hävdar han att JK och Juridikfronten bara har riktat in sig på tre nationella poddar.
Men det där stämmer inte det heller. Varken någon av de tre nämnda poddarna, nämligen Radio Regeringen, Radio Realism (som innan det hette Radio Länsman, men nu heter Verklighetschecken), eller Ingrid & Conrad är nationella.
Däremot är Radio Regeringen en nationalsocialistisk podcast, medans Ingrid & Conrad samt Verklighetschecken är invandringskritiska sådana.
Så det är inte mycket som stämmer ifrån Frändelövs sida där inte.
En annan sak som Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv påstår är att en podcast sänds via internet och därför inte kan betraktas som radio i traditionell mening och därför inte behöver någon ansvarig utgivare.
Men detta stämmer inte det heller, visst, kör man en ren podcast utan livesändningar (vilket ju är precis vad en podcast är) så behövs inte någon ansvarig utgivare. Myndigheten för press, radio och tv är mycket tydlig beträffande vad som gäller för podcasts
Men börjar man köra livesändningar i en podcast så är det inte längre frågan om en podcast, istället är det då webbradio som man kör och naturligtvis då direktsänd sådan (vilket Myndigheten för press, radio och tv också är tydlig med).
Detta har både Radio Regeringen och Verklighetschecken fattat eftersom de har varsin ansvarig utgivare. Men Ingrid & Conrad har inte fattat det, eller också bryr de sig inte.
Men då får de också skylla sig själva. Däremot är det löjligt att de riskerar fängelse, det hade räckt med böter.

Dessutom är det inte särskilt svårt att utse och anmäla en ansvarig utgivare till Myndigheten för press, radio och tv, under länken webbbradio på denna myndighets sida står det inte bara hur man gör utan också vad som gäller för en ansvarig utgivare.

Men som sagt: Antingen fattar inte Ingrid & Conrad detta, eller också bryr de sig inte. Men egentligen handlar Juridikfrontens hets mot Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv inte så värst mycket om huruvida de har brutit mot lagen eller ej, utan att deras podd har blivit för stor och välkänd.
Hade den inte varit det så hade inte Juridikfronten brytt sig, och inte JK heller.
Dessutom finns det mängder med "antirasistiska" poddar som kör både rena podcastavsnitt och livesändningar, men som inte har någon ansvarig utgivare och som även kör mängder med hat och hets mot människor de inte gillar.
Varför anmäls inte dessa också? Jo, för att de som driver Juridikfronten inte bara missköter sitt "uppdrag", utan att de också har ett liv utanför internet.
Och det har ju Ingrid & Conrad också, frågan är bara vad de gör med sitt.
För inte tycks det vara att ta reda på saker inte, t ex vad som gäller om man kör webbradio.
Men men, det är ju deras problem det.
Det enda som Ingrid Carlqvist har rätt i är faktiskt att deras podd får ännu mer uppmärksamhet på grund av processen mot dem. Men förutom det så har hon faktiskt inte rätt i ett endaste piss.

Relaterat:

Ingrid Carlqvist utreds för grundlagsbrott - riskerar fängelse

Medievärlden om podden Ingrid & Conrad

Inga kommentarer: