onsdag 23 mars 2016

Intervju med ledaren för Soldiers of Odin Dalarna

Soldiers of Odin fortsätter att växa över hela Sverige och knyta till sig allt fler människor som vill hjälpa till att göra gator och torg till säkrare platser att befinna sig på, dessa nattvandrare (ja, de är faktiskt nattvandrare och inte medborgargarde) fortsätter att fylla en viktig funktion och är uppenbarligen här för att stanna.
Men visst finns det krafter som inte gillar S.O.O (som Soldiers of Odin förkortas), PK-media anklagar dem för att vara högerextrema och som "bevis" för att de skulle vara det hänvisar man till den vänsterextrema hat- och lögntidningen Expo.
I helgen var förresten Soldiers of Odin Dalarna ute för första gången och finns nu bl a i Borlänge, Avesta, Hedemora och Säter.
Jag kontaktade igår kväll via mail ledaren för Soldiers of Odin Dalarna för en intervju och han ställde upp, han skickade mig också bilder vilka jag fick tillåtelse att använda i detta blogginlägg. 
Här följer intervjun mellan mig och honom:

Hur har ni upplevt reaktionerna på ert samhällsengagemang? Jag syftar nu på reaktioner från människor ni stött på, inte medias alltså.
-När vi var ute i helgen möttes vi enbart av positiva kommentarer, vi samtalade med människor på gatan och det vi fick höra var ju positiva ord som att vi behövdes på gatorna. 
Sen på nätet har det ju mest varit positivt, men även en del negativa kommentarer vilket är tråkigt.
Men jag tror att de som skriver sådana kommentarer ser oss som någonting negativt, och därför inte har tillräcklig insyn i vad vi gör eller vad vi står för.
De går helt på vad media och främst Expo skriver.

Vad är era krav på folk som vill vara med?
-För att vara med oss krävs att man först och främst är över 18 år, att man följer våra regler som att man lägger politik åt sidan när man är ute med oss (t ex vad man har för åsikt i sitt privata liv), samt att man förstår att vi inte är en gruppering som är ute för att bråka. 
Vi har noll tolerans mot att man på något sätt startar bråk eller hetsar till bråk, samt att man inte under några omständigheter får bära någon form av vapen och att man följer svensk lag.
Helt enkelt att vara en ansvarsfull vuxen människa.

Har ni invandrare med också? Finns det invandrare som stödjer er?
-Som man kunnat läsa i andra intervjuer så tog vi bara för någon dag sedan till exempel med en kille som är född i Syrien, och vi har även ledare inom Sverige som har invandrarbakgrund. 
Och det finns absolut människor som är invandrare som stödjer oss, det märkte vi inte minst när vi var ute i Borlänge i lördags att det kom fram människor med invandrarbakgrund och ställde frågor till oss och som tyckte att det vi gjorde var bra.
Jag som ledare för Dalarna dömer inte människor efter hudfärg när de vill gå med oss, utan efter hur de är som personer.

Vad tycker ni om den smutskastning som media och Expo kör mot er?
-Jag tycker att Expo ger en bild som inte stämmer över huvudtaget, de påstår att vi är en högerextrem gruppering vilket inte stämmer alls.
Jag sticker inte under stol med att vi har medlemmar med högeråsikter, men när man är ute med oss är det inte tillåtet på något sätt att yttra åsikter som är rasistiska eller nazistiska. Gör man det så utesluts man direkt.
Sen vad en människa gör på sin fritid kan inte jag som ledare för Dalarna styra över, men jag är extremt noga med att vi innan man får bli medlem hos oss förklarar flertalet gånger att det är helt oacceptabelt att uttrycka sådana åsikter när man representerar Soldiers of Odin.
Men ja, i det stora hela är tråkigt att massmedia enbart går på det som Expo har uttalat sig om oss. För det ger verkligen en helt fel bild om vilka vi är, eller varför vi rör oss på gator och torg.

Varför tror du att det är så många som pratar om er?
-Att det har blossat upp så stort som det har gjort i media de senaste dagarna var inget som jag trodde skulle hända efter att vi har visat upp oss endast en gång hitills. Men jag tror att det skrivs mycket och talas mycket om oss för att det finns många människor därute som känner sig otrygga när de ska eller är på väg hem från krogen, eller när de rör sig ute efter att mörkret har lagt sig.
Men också eftersom media verkar tro att vi är invandrarhatande högerextremister, flyktingdebatten är ju kanske den hetaste debatten i Sverige just nu så det är väl något som enligt massmedia ligger rätt i tiden att skriva om.
Och med dagens sociala medier så sprids ju allting väldigt snabbt.

Finns det poliser som stödjer er?
-Eftersom vi är så pass nya i Dalarna så har vi inte haft någon större kontakt med polisen mer än att de stoppade och visiterade oss i Borlänge, och även i Stockholm när vår gruppering var ute och patrullerade där.
Så om det finns poliser som stödjer oss eller inte stödjer oss är svårt för mig att svara på, det är nästan bättre att du ställer frågan till dem istället.

Vad tycker du är positivt med Soldiers of Odin?
-Det positiva med Soldiers of Odin är att vi bidrar till ett tryggare samhälle. För även om vi inte kan finnas på alla ställen i Sverige där det sker rån, våldtäkter och misshandelsfall så är det alltid bättre att göra någonting än att bara sitta hemma och klaga på problemen.
Lyckas vi stoppa t ex en våldtäkt eller en misshandel där inte polisen är just då så är det ju betydligt bättre än att inte göra någonting alls, eller att vi kanske ser någonting och då larmar polisen och hjälper dem med att stoppa ett brott som de kanske inte hade upptäckt annars.

Gäller era regler hela Soldiers of Odin i Sverige?
-Ja, alla grupper oavsett stad har samma regler.

Då får jag tacka för intervjun.
-Tack själv, och tack för att du lät oss svara och inte gjorde som alla andra medier som bara går på vad Expo skriver.

Här följer några av de bilder som jag av ledaren för Soldiers of Odin Dalarna fick tillåtelse att använda i detta blogginlägg:


Soldiers of Odin Dalarna, bild 1:


Soldiers of Odin Dalarna, bild 2:Soldiers of Odin Dalarna, bild 3:


Soldiers of Odin Dalarna, bild 4:


Soldiers of Odin Dalarna, bild 5: 


Soldiers of Odin, bild 6:


Och här följer några relaterade artiklar:Inga kommentarer: