lördag 1 augusti 2009

Situationen som nämns i denna artikel är densamma idag

Invandrare "krigar" mot svenskar med rån

Publicerat 2006-03-25 21:10

Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del "ett krig mot svenskarna". Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar.

Bild

Petra Åkesson.

Petra Åkesson. Foto: Ingvar Andersson

De unga rånarna har intervjuats av Petra Åkesson till hennes C-uppsats i sociologi.

- Jag hade läst Brås rapport om unga rånare i Stockholm och Malmö och ville veta varför de rånar andra unga. Det är ju oftast inte mycket pengar det handlar om, säger hon.

Petra Åkesson fick hjälp av kuratorer vid tre skolor och en organisation som arbetar med unga brottslingar för att få kontakt med de unga rånarna. Hon intervjuade dem både enskilt och i grupp.

- Det var tur att jag använde bandspelare för de svar jag fick var så anmärkningsvärda att jag fick lyssna flera gånger för att riktigt inse vad de sagt. "När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna", var ett återkommande argument.

- Pojkarna från en av skolorna berättade leende att "det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar, man känner sig nöjd och glad, det känns som man har lyckats".

De intervjuade pojkarna är mellan 15 och 17 år och en av dem förklarar för Petra Åkesson vad makt innebär för honom.

"För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter."

- De unga rånarna känner en kick av att utföra avvikande och riskfyllda handlingar och de pratar mycket om hur lätt det är att råna svenskarna. Och kicken blir ännu större när de är medvetna om att rånen är så enkla att utföra. "Det är så lätt att råna svenskar, det är så lätt ", sade en av pojkarna.

De unga rånarna planerar inte sin brottslighet.

"Nej, när vi ser några svenskar som verkar rika eller har bra mobiler så rånar vi dom."

Under intervjuerna talar ungdomarna om svenskarna som mesiga, rädda och dumma.

"Svenskarna gör ingenting, det bara ger oss sakerna, de är så mesiga."

- Ungdomarna varken planerar eller organiserar de brottsliga handlingarna och har därför inte något affärsmässigt förhållningssätt, säger Petra Åkesson. Det som i stället är utmärkande för deras handlingar är att de ser sina rån som en livsstil.

Varför detta hat mot svenskar?

- "Dom hatar ju oss", svarar pojkarna med en sorts självklarhet, säger Petra Åkesson. En av dem gav ett litet, litet exempel.

"När en svensk handlar i Pressbyrån får han pengar tillbaka i handen, damen bakom disken ser honom i ögonen och ler. När vi handlar lägger hon pengarna långt ifrån sig på disken och tittar åt sidan."

Var det svårt att få de unga rånarna att prata om sin brottslighet?

- Nej, inte när vi väl träffades. Det var snarare så att de skröt om vem som rånat mest. Sedan har jag nog haft en stor fördel av mitt utseende. Jag är adopterad från Sri Lanka så de betraktade mig nog inte som en av "dom", svenskarna.

Malin Åkerström är professor i sociologi med inriktning på kriminalvetenskap och hon har varit handledare för Petra Åkesson.

- Petras uppsats är unik. Så vitt jag vet har ingen i Sverige tidigare tagit reda på varför ungdomar rånar andra unga, säger hon.

Varför finns det så mycket hat mot svenskar bland dessa ungdomar?

- Hat är ett för starkt ord. Men när det gått så långt att unga människor känner sig så frustrerade att de väljer att slå tillbaka mot samhället genom kriminalitet, då finns det också stor risk att de kan utnyttjas av både politiska och religiösa fundamentalistiska krafter till ännu värre handlingar.

Malin Åkerström ser bara en lösning.

- Arbete till alla. Bidrag och alla dessa kurser ökar bara förbittringen. För mycket välvilja blir till sist ett förtryck.

- Om det krävs en avreglering av arbetsmarknaden för att skapa fler jobb, så måste vi göra det.

Även om det här är en artikel som publicerades i Dagens Nyheter den 25:e mars år 2006 så är situationen densamma idag, inte bara i Malmö utan också i de flesta invandrartäta orter i Sverige.

Vad anser ni om det som står i artikeln?

2 kommentarer:

eva sa...

Intresant att läsa och jag tvekar inte en sekund på att det inte stämmer!!! Helt riktigt och det stämmer även här i Gävle. Eftersom vi har polisradio så hör man mycket mer än vad som skrivs i tidningarna och ofta här i Gävle är det killar med utländsk bakgrund som rånar svenskar på mobiltelefoner!!2008 har de brotten ökat enormt och i våras var det flera pensionärer med rullator som blev rånad mitt på ljusa dagen!!Gruppvåldtäkterna utförs okså väldigt ofta av de med uländsk bakgrund!!
Men det skrivs inte sådant i dagstidningarna och ändå hör man på polisradion när dom söker efter mörkhyade och alltid är dom minst tre stycken som hoppar på försvarslösa!!
Jag tycker definitift att det ska sluta daltas de som gör brott ska UTVISAS och här i sverige är det för SLAPPT

Karpstryparn sa...

Svar till eva: Ja, visst stämmer det, många invandrare och typer med invandrarbakgrund har exakt den inställning till svenskar som de invandrarkillar som intervjuvas i artikeln har. Det som du beskriver i Gävle händer ju lite överallt i Sverige, nu i sommar blev en svensk kille i Karlstad grovt misshandlad av 10 typer med turkisk härkomst efter att de hade rånat honom. Killen som blev misshandlad var en kompis till en bekant till mig.
Men vad bryr sig våra makthavare om detta? Nej, självklart ska det fortsättas ösas in sånt här folk, att sedan Sverige går käpprätt åt helvete och att svenskar rånas, misshandlas och även mördas utav sånt folk skiter makthavarna fullständigt i.
Angående daltas: Absolut, det får vara nog nu. UT med dem!