måndag 3 oktober 2022

Nytt projekt för att rädda den europeiska ålen från utrotning

Den europeiska ålen är som bekant en rödlistad art som är starkt hotad av utrotning på grund av faktorer som t ex överfiske, övergödning, muddring och exploatering av kustområden.


Men nu har forskare vid Göteborgs universitet testat en ny metod som de tror kan motverka detta. Den går ut på att plantera fler ålgräsängar, detta på grova sandbäddar. Metoden kommer även att gynna livet i havet rent allmänt, ålgräsängar har de senaste åren minskat med hela 80 % på västkusten och är en miljö som är avgörande för livet i havet.

Så här säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet, om projektet:

— Det här är första gången metoden med sandtäckning har testats i stor skala med lyckat resultat. Det visar att det går att återplantera ålgräs även där förhållandena är svåra och våra vanliga metoder inte fungerar.

Ja, det här låter ju inte helt fel, eller hur? Problemet är bara att problemet är större än så, ta bara alla miljögifter som samlas i ålens fettreserver i vilken koncentrationen av dem ökar när ålen förbränner fettet som den lever av hela vägen från Europas kuster till Sargassohavet där den leker. När rommen kläcks är den redan förgiftad och de flesta av ynglen dör redan där.

Sedan har vi alla kraftverk i vilka många ålar blir till hackmat i turbinerna när de ska tillbaka ut i havet, även om det på vissa ställen finns s k ålrännor som de kan ta sig ut via.

Men visst, jag ser inget fel i att försöka med fler ålgräsängar. Dock tror jag snarare att de gynnar mer livet i havet rent allmänt än själva ålen.

Men samtidigt är det viktigt med fungerande ekosystem. Så något bra lär det komma ur projektet oavsett vad.

Detta är i alla fall vad jag tror, den som lever får se helt enkelt.. 

Inga kommentarer: