torsdag 28 oktober 2021

Stort projekt i Danmark för att rädda landets insektsfauna

Insekter av olika slag har sin givna plats i ekosystemen världen över, t ex utgör de en viktig födokälla för många djur och fanns det inga insekter så skulle det heller inte finnas så värst mycket växter och blommor. Angående det sistnämnda så handlar det om bl a pollinering. 

I Danmark är många insektsarter på olika sätt hotade, och i en kommun på Nordjylland har därför ett projekt startats som går ut på att rädda kommunens insektsarter. Just där drabbas samtliga insektsarter hårt på grund utav stora spannmålsfält och nitisk gräsklippning. Projektet leds av den danska bonden och TV-profilen Frank Erichsen

-Vi ska rädda insekterna och skapa en större biologisk mångfald. Kan jag på något sätt bidra till det så är jag beredd, säger han i TV-programmet Ge oss naturen tillbaka av vilket det första avsnittet av fyra sändes på SVT Play den 19:e oktober. 

Erichsen säger också att en gräsyta (vilken är en monokultur) erbjuder lika mycket föda som plattorna man går på, och att därför ingenting kan leva på en gräsyta. Projektet har fått stor uppmärksamhet och engagerat många danskar (både företag och privatpersoner), vissa låter delar av gräsmattorna växa medans andra börjar odla fler blommor och växter i sina trädgårdar. Man kan lugnt säga att kommunens danskar har gått "man ur huse":


När det gäller att odla fler blommor och växter så är det naturligtvis väldigt bra, men då gäller det naturligtvis att odla sådant som är inhemskt och inte ösa på med arter som inte hör hemma i ekosystemet. Insekter har nämligen bara användning av nationella arter, alltså inhemska sådana, och inte invasiva. Det säger sig självt att insekter som är inhemska inte har någon nytta av invasiva blommor och växter. Trädgårdsodlare, de flesta i alla fall, struntar tyvärr i vilken skada de bidrar till när de hjälper till att sprida icke-nordiska arter. Och på tal om främmande blom- och växtarter som från början var en trädgårds- och parkväxt, men idag bara är en jättelik ekologisk katastrof som har spritt sig snabbare i skogar och på fält än en spyfluga hinner spotta och som det inte går att få bort, har vi i lupinen:


Och hur står det till i huvudet hos vanliga "Svenssons" då? Tja...:


Det jag menar är helt enkelt att det är dags för folk att börja tänka medans det finns insekter kvar, som jag skrev tidigare i denna bloggartikel så är många djur beroende av dem som föda (ta bara alla småfåglar t ex) och de behövs för att pollinera blommor, men då inhemska naturligtvis. Och det gäller inte bara i Danmark utan hela världen! Insektsgifter och annan skit bidrar också till att många insektsarter är hotade, som vanligt tänker vi människor inte längre än vad näsan räcker den här gången heller.

Och man kan ju lugnt säga att det är frågan om biologisk mångfald, slår man ihop alla andra djurgrupper världen över och jämför dem med antalet insektsarter över hela världen så kommer man inte ens upp i 20 %. Insekter har funnits länge på vår jord och vissa av dem hör till jordens äldsta innevånare, jag tänker nu på t ex kackerlacka och nattsmyg (den sistnämnda kallas ju som de flesta vet för silverfisk).

Vem vill leva i en värld utan kackerlackor? Vem vill leva i en värld utan nattsmygar?
Ja, inte jag i alla fall.

Inga kommentarer: