fredag 3 maj 2019

In memorian: Svante Grundberg

I söndags dog den populäre radio- och TV-profilen Svante Grundberg :


I och med hans död miste Sverige en av sina mest folkkära personer. Alla minns vi väl honom som den otursförföljde kanotisten i den första Göta Kanal-filmen, eller som en av de två programledarna i det populära TV-programmet Nattsudd som sändes i SVT på fredagskvällar från mitten på 80-talet till början på 90-talet.
Men han gjorde annat också, t ex körde han och Björn Wallde (som även var programledare för Nattsudd tillsammans med Svante Grundberg) ett radioprogram från början på 90-talet fram tills mitten på det ungefär på söndagskvällar som hette G & W. I det spelades det ganska blandad musik, mest gitarrbaserad sådan, och man hade också med gäster som t ex Lasse "Kurt Olsson" Brandeby, Johannes Brost, och Nisse Hellberg från det gamla skånska rockbandet Wilmer X.
När det gäller G & W så har jag en massa kassettband med det programmet som jag spelade in när det gick, mest en massa prat med Svante Grundberg och Björn Wallde men också med deras gäster och lite musik från det också.

Men just Nattsudd var en klar favorit, och det kommer det alltid att vara. Ja, nog var vi många som gillade Nattsudd, och programmet är still going strong (t ex finns det mängder med avsnitt av det på Youtube):


Men tyvärr har allting ett slut, och Svante Grundberg är saknad av många (inte minst Björn Wallde då som kände honom så länge).
Så tack för den tid du fanns, Svante, och tack för alla goda skratt som du gav så många.

Relaterat:

Nattsudd (1985)

The Non-History of Rock-n Roll - Rockens icke-historia (1990)

Nattsudd (1987)

Nattsudd - Veta Hut

Inga kommentarer: