fredag 18 september 2009

Att på ett smart sätt berätta var hasch kommer ifrån

Vad tycker ni om hasch?

Själv anser jag att denna drog är farligare än alkohol, för till skillnad ifrån alkohol där effekterna märks snabbt så är hasch en lömsk drog där effekterna kommer smygande och inte märks förrän 10-15, ja kanske upp till 20 år senare.

Och då är det redan försent.

Jag har varit på många föreläsningar om hasch, eller cannabis som det heter, om nu någon tror att jag inte vet vad jag talar om, jag har även med egna ögon sett vad hasch ställer till med.
Hasch är också inkörsporten till tyngre droger.

Däremot är det kanske inte så många som tänker på att landet Afghanistan är världsledande när det hasch, den afghanska cannabisen är ju ganska välkänd och det är heller därför inte särskilt förvånande att Afghanistan står för den troligen största exporten av hasch till delar av den undre världen på olika håll i världen.

Därför blev jag lite fundersam när jag tidigare idag läste en artikel på SVT text-tv som handlade om att den danska julkalendern för i år hade stoppats av cheferna för danska DR2.

Vad har då detta stopp med hasch att göra?

Ja, det ska ni få reda på nu.
Så här löd nämligen artikeln:

Dansk tv-julkalender inte rolig

Det blir ingen tv-kalender i danska DR2 i år. Det står klart efter att cheferna bestämt sig för att den inte är rolig och därför stoppat den.

Kalenderns producenter tyckte däremot att det var roligt att skapa en julkalender inspirerad av den amerikanska tv-serien MASH, som de valde att kalla HASH.

I serien använde man sig av den animerade dockor som föreställde danska soldater stationerade i det fiktiva landet Problemistan, där mycket tid går åt till att röka hasch.

Vad ska man säga om detta? Vad tycker ni om det här?

Själv tycker jag att det är ganska uppenbart vad det är frågan om, i alla fall om man tänker lite längre.

Fast egentligen behöver man nog inte göra det, vid närmare eftertanke.

För det är inte så svårt att räkna ut att syftet med julkalendern var att informera danska barn om var hasch kommer ifrån och vilka som står för produktionen, fast då på ett förtäckt sätt så att ingen ska kunna anklaga kalenderns producenter för att försöka sprida ljus över kriminella handlingar som vissa individer tillhörande ett visst folkslag håller på med.

För Afghanistan är ju ett muslimskt land.

Barn är väldigt kloka när det kommer till kritan, så de skulle kunna räkna ut att Problemistan i själva verket är ett fiktivt namn på Afghanistan.

Samtidigt skulle Problemistan också kunna vara ett annat namn på en stadsdel i Köpenhamn som det flödar mycket hasch i. Jag kommer dock inte på vad stadsdelen heter, har det dock på tungan.

Men den stadsdelen är känd för sina haschproblem.

Kanske någon av läsarna vet vad stadsdelen heter?

I vilket fall som helst så är barn smarta, ja, många gånger mycket smartare än många vuxna är.

Det är därför förvånande att cheferna stoppade årets danska julkalender, fast de tyckte nog bara att den i år inte var lämplig för barn.

Och på ett vis har de rätt, risken fanns ju att barnen fick en positiv syn på hasch.

Eller också tyckte man inte julkalendern var passande för barn i största allmänhet, barn är ju barn.

Några som nog verkligen var medvetna om det och hur smarta barn är var dock nog kalenderns producenter, det var ju därför som de utformade årets julkalender på det här sättet.

Eller vad tror ni?

13 kommentarer:

Smörblomma sa...

Ja, fast nu är jag ju sjukledig istället:/

Droger tar jag väldigt avstånd ifrån, jag har faktiskt aldrig ens testat hasch, något som jag idag är väldigt nöjd över.

Anonym sa...

Måste man ha så förbannat sedelärande och allvarliga ämnen i en julkalender? Det vore bättre om de sänden serien som en vanlig serie för ungarna och en hel del vuxna också.
Jag avskyr allt vad knark heter.
Stadsdelen heter Christiania (eller om det stavas med K i början).

Anonym sa...

Hejsanhejsan!

En oschysst koppling mellan narkotika och religion som det verkar. Håller med om kritiken och om att barn på sikt avslöjar lögner.

Men ett par saker bara KarpS, kan du berätta lite närmare om hur/på vilket sätt du upplevt personer som blivit skadade av hasch på ett sätt som inte märks förrän efteråt, när "det är för sent"??

Undrar också lite om detta med att det leder till tyngre droger? Det överväldigande flertalet som röker marijuana runt om i världen går ju inte vidare till tyngre droger? Är det just haschet menar du?

Ämnet intresserar mig mycket och jag är tacksam för dina åsikter.

/ Kramfors-Gunnar

Karpstryparn sa...

Svar till Smörblomma: Hatar droger jag också, och de som tjänar pengar på skiten. Avskyr också de som tar droger.

Svar till bibbisblogg: Jag håller med dig, är lite för vuxna ämnen att ha i en julkalender. De gör ju också narr av MASH, och det gillar jag inte.
Angående Christriania: Tackar.

Svar till Kramfors-Gunnar: När det gäller effekter så blir de totalt förändrade, har knappt koll på vad heter ens. Lite sarkastiskt där, men du vet nog hur jag menar. De blir kraftigt personlighetsförändrade på sätt som syns väldigt tydligt. Ta gamla hascpundare t ex, de är i värre tillstånd än alkoholister är.

Jodå, hasch är nästan alltid inkörsporten till tyngre droger, t ex heroin. En före detta bekant till mig är ett bra exempel på det. Hasch är skadlig enbart i sig också.

Anonym sa...

Tack för Svaret Karpstryparn. Jag undrar om du jobbat med ungdomar och alltså själv sett dessa skador? Sen skrev du att hasch alltid leder är inkörsporten till tyngre grejer. Jag undrar eftersom jag härförleden hade besökare från Los Angeles. Ett par som berättade att de och mängder av vänner och kollegor ibland "röker gräs" ungefär som man tar en drink eller så. Vad jag vet är "gräs" nästan samma som hasch och gräs verkar ju inte alls leda till tyngre grejer i alla fall inte i USA där detta gräs verkar vanligt. Jag får inte ihop detta...är det i Sverige det blir extra farligt då eller?

/Kramfors-Gunnar

Karpstryparn sa...

Svar till Kramfors-Gunnar: Varsegod, det var så lite så. Jag besvarar alla kommentarer, undantaget är sådana som innehåller personangrepp, smutskastning, påhopp och liknande. För sådana besvaras inte.

Angående ungdomar: Japp, jag har jobbat med ungdomar och har sett dessa skador på nära håll, det har varit på behandlingshem, Hasselakollektiv och liknande, ja, jag har sett dem. Har även gått på föreläsningar med några av de mest framträdande personerna i Sverige när det gäller kampen mot olika sorters narkotika, t ex hasch och heroin.


Angående om hasch har en värre effekt i Sverige: Nej, det tror jag knappast, de effekter som jag pratar om finns i vartenda land.
När det gäller dina besökare från Los Angeles, deras vänner och bekanta så finns det ju alltid undantag från regeln.

magicmckenna sa...

Det är ju synd att ni hatar allt vad droger är när ni varje dag proppar er fulla med mediciner, kaffe, nikotin, alkohol, ja till och med mat(Choklad mm). Allt som ändrar den kemiska sammansättningen i kroppen räknas som en drog. Hur ska man kunna leva utan att stoppa droger i sig?

Karpstryparn sa...

Svar till magicmckenna: När jag pratar om droger så menar jag hasch, heroin, LSD, kokain, amfetamin osv, alltså inte de "droger" som du har nämnt i din kommentar. T ex mat och kaffe är inte droger, om du anser att de är det så resonerar du ju på ett väldigt konstigt sätt. Alkohol är ingen drog det heller, tycker jag, när det gäller cigarreter och liknande tobak så är det ett gränsfall. Att du och jag har olika uppfattningar om vad som är droger står ju helt klart, men däremot fattar jag inte hur du kan klassa mat som en drog. Mat är ju någonting som man äter. Eller äter du heroin kanske?

Anonym sa...

Ja tack då för svaret KarpS, jag nöjer mig nog där. Men en sak bara, det är nog snarare skador av cannabis som är "undantag", särskilt mycket unga och socialt marginaliserade ungdomar som rökt väldigt väldigt mycket hasch. Milijoners människor över hela världen brukar dock cannabis utan några som helst problem.

/Kramfors-Gunnar

Karpstryparn sa...

Svar till Kramfors-Gunnar: Okej.
Men jag håller inte med om att hasch inte är skadligt för de flesta människor världen över. Dina bekanta är som sagt undantag ifrån regeln, för dem är tydligen inte hasch skadligt, men för de flesta andra människor i världen är det. Jag kan säga så här att enligt de uppgifter som jag har fått reda på så är cannabis skadligt för fler människor än det inte är det.

Anonym sa...

Tycker man ska även se dom postiva effekterna av drogen innan man börjar smutskasta så läs gärna http://www.cannabisera.se/argument/ alkohol som DÖDAR, vilket cannabis inte gör, finns inte ett dödsfall. Så hur resonerar du att det är farligare än alkohol? är dödsfall mindre allvarligt i dina ögon än Dom som iallafall fortfarande är vid liv.

Karpstryparn sa...

Svar till Anonym: Men nu är det inte smutskastning som det är frågan om, utan fakta! Jag är motståndare till all narkotika, t ex hasch och kokain. Så ta du dina jävla "positiva effekter" och dra käpprätt åt helvete!
Japp, jag anser att hasch är skadligare än alkohol, bl a i den meningen att de negativa effekterna av hasch märker man typ 10-20 år efferåt, när det gäller alkohol märks de mycket snabbare och då kan man göra något åt dem innan det är försent.
Ja, alkohol dödar, men jag dricker hellre alkohol än blir ett jävla pundar-as! För jag hatare pundare (har både personliga och icke-personliga orsaker till det)), om jag fick bestämma så skulle hela bunten radas upp, därefter ska de arkebuseras hela jävla bunten. Med andra ord: Fram med kulsprutan och sedan låter det så här: RATATATATATATATATATATATATATATATA!!!!!!!!!!
Så, nu vet du min inställning!
Nöjd med svaret??!!

Karpstryparn sa...

Tillägg till Anonym: Läs igenom mitt inlägg en gång till, den här gången NOGGRANT, gör samma sak med de svarskommentarer som jag har skrivit, för då hittar du de fakta som jag pratar om. För till skillnad ifrån dig så hittar jag inte på saker.
Och en sak till: Att komma med länkar som går till sidor som propagerar för hasch kommer du ingenvart med, det märks ju vart du står någonstans.
I mina ögon är hasch skadligare än alkohol, varför har jag redan förklarat både i inlägget och mina svarskommentarer till det.
Som sagt, läs igenom allt ihop igen, denna gång NOGGRANT!
Fattar du??