tisdag 27 augusti 2024

Gratis körkort som "åtgärd" mot gängrekrytering - bjuder Maria Olausson på bananer nästa gång?

Försöken att stoppa gängrekrytering tar sig ständigt mer och mer patetiska och fjantiga uttryck, istället för att bekämpa gängkriminaliteten så gör man precis tvärtom. För några år sedan kunde man t ex läsa om att polisen i Malmö bjöd gängkriminella på pizza som "åtgärd".
Vad blir det nästa gång? 
Grillad korv med bröd??

Och det blir bara värre och värre. Idag stoltserar den lokala Frälsningsarme'n i den småländska staden Nässjö i form av kårledaren Maria Olausson med att man erbjuder gratis körkort till kriminella invandrarungdomar, Olausson går även så långt att hon säger att det "fungerar":


Ja, tänk om man kunde lösa alla problem så enkelt, vad världen skulle se bättre ut. Tänk om man t ex skulle erbjuda den israeliska regimen gratis bananer mot att de stoppade massakern på civila i Gaza och drog tillbaka sina trupper? Tänk så enkelt och smidigt det skulle vara.
Eller vad sägs om detta: President Vladimir Putin erbjuds rysk vodka gratis i 10 år mot att han drar tillbaka sina trupper i Ukraina. Nu tror jag väl inte att han skulle gå med på det, han betalar ju inte sin vodka själv ändå. Men ändå, visst vore det värt ett försök?

Ja, ni hör ju själva hur dumt det låter.

Och angående Frälsningsarme'ns kårledare Maria Olausson: Vad bjuder hon kriminella på nästa gång? Bananer??
Eller kanske gratis blåbär? Skulle det bli det sistnämnda så vore det ju ganska passande, med tanke på att hon själv är ett "blåbär".


tisdag 20 augusti 2024

Islands valar ökar i antal

Efter en tids sjukdom så är jag nu tillbaka igen, då med följande nyhet:

Enligt ett forskningsinstitut på Island så ökar nu antalet individer inom de valarter som finns i vattnen runt Island .Nyligen har man räknat över 4000 valar av arterna sillval, långfenad grindval, nordlig flaskval, och knölval. Här nedanför ser ni en bild på en sillval, nämligen den valart som det observerats mest utav:


Och här en närbild på en långfenad grindval:


Det är frågan om ganska stora grupper av valar som har observerats, på till exempel ön Grimsey norr om Island säger folk att de aldrig har sett något liknande angående den stora mängden valar.

Valexperten Guðjón Már Sigurðsson på Havs- och sötvattensforskningsintitutet bekräftar också att ett stort antal valar har setts.

Ja, detta är ju glädjande, eftersom många valarter är utrotningshotade. Vad som är orsaken till ökandet i vattnen omkring just Island kan man nog bara spekulera i, men det är säkert flera faktorer som spelar in. Själv tror jag att det har med att göra att vattnen kring Island är oförstörda samt att det finns mycket krill där, precis som det är i vattnen kring Antarktis. Både sillval och knölval äter mest krill, medans långfenad grindval äter annan föda som t ex småfisk och bläckfisk. Vad nordlig flaskval äter vet jag däremot inte, men gissar på djurplankton och krill.

Relaterat: Hnúfubakur í sókn á Íslandsmiðum