torsdag 21 december 2023

Vad tycker Jultomten om inflationen och de skyhöga låneräntorna?

Banker, banker, och åter banker, säger jag och blir lite förbannad sådär. Som de allra flesta vet så lever vi i inflationens tider, allting höjs ständigt utom folks löner med den ena konstiga motiveringen efter den andra. Dessutom upplever vi också nu i Sverige den utan konkurrens absolut värsta lågkonjukturen sedan början på 90-talet!

I dessa vansinnestider när många knappt har råd att köpa mat, detta på grund av att matvarukedjorna bara fortsätter att höja priserna på alla sina produkter (samtidigt som man försöker lura i folk att man sänker priserna eller inte höjer dem, när man i själva verket sänker priset på någon enstaka produkt men höjer alla de andra), så höjer många banker också sina räntor

Samtidigt erbjuder också många banker folk att låna pengar... Låna och låna förresten, låneräntorna är ofta omänskliga och har endast till syfte att "slå ut" människor, alltså skuldsätta dem på ett sådant sätt att de måste få flytta från hus och hem, och då hamna i en ännu värre situation. T ex har antalet uteliggare och andra hemlösa ökat i Sverige på grund av den rådande inflationen.

Men Jultomten då? Slipper han undan? Nej, självklart inte, Det ska gudarna veta att det inte har varit gratis för honom att bygga sitt hus, verkstad, och dyligt även om han har haft sina nissar och andra flitiga till hjälp. För byggen kostar pengar, alltså är det inte svårt att räkna ut att Jultomten har fått ta lån, och då från utländska banker eftersom det inte finns några banker på Nordpolen.

Som sagt, Jultomten får också tampas med skyhöga räntor, och eftersom han bara jobbar en enda dag på året (nämligen på julafton) så blir det ju för hans del ännu värre. 

Och vad tycker Jultomten om det? Tja...:


Vad tycker han om matpriserna som bara fortsätter att höjas? Tja....


Och när vi ändå är inne på det: Vad tycker Jultomten om inflationen? Vad tycker han om lågkonjukturen (för den sker ju inte bara i Sverige, utan på andra håll också)? Tja....


Med andra ord så har han varit tvungen att sparka större delen av alla sina nissar inför den här julen, vilket innebär att det har drabbat produktionen av alla leksaker och annat som alla barn ska få. Och det klart, ju färre nissar ju längre tid tar det att göra allt. Både Jultomten och Tomtemor lär ju lida av kraftiga arbetsskador inför årets jul så här några dagar innan julafton!

Så frågan är ju alltså om det blir någon jul i år. 

Kommer Tomten i år? Eller..:


Ja, den som lever fram till julafton får se.

God Jul på er!

Inga kommentarer: