onsdag 5 februari 2014

Vad kan det nybildade Framstegspartiet tillföra svensk politik?

Under den gångna helgen såg ett nytt parti i Sverige dagens ljus, nämligen det nybildade Framstegspartiet.
Partiet är bildat av före detta sverigedemokrater som antingen har blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna eller som har hoppat av på grund utav missnöje.
Jag håller med om att SD har blivit alldeles för toppstyrda den senaste tiden, ta t ex alla uteslutningar som har skett på kort tid.
Samtidigt blir politiken för splittrad om det blir för mycket "utbrytargäng" (detta gäller alla partier, inte bara SD).
Men många av de som är uteslutna ur Sverigedemokraterna är helt klart en förlust för partiet, ta t ex SD:s starke man i Göteborg, alltså Patrik Ehn, som var en stor tillgång för partiet och som blev utesluten på minst sagt väldigt luddiga grunder.
Men han var väldigt populär bland många, enligt vissa blev han populär att han utgjorde ett hot mot vissa i partiledningen. Förmodligen var det sistnämnda orsaken till att han blev utesluten.
Visst, att bli populär har ju både för och nackdelar, men vad jag vet så är väl populära personer en tillgång för sitt parti oavsett vilket det än är.
Eller?
Men vad gör Patrik Ehn nu för tiden då? Jo, han har hamnat i det utskämda partiet Nationaldemokraterna istället. ND var ju en kraft att räkna med ända tills Marc Abrahamsson blev partiledare.
Det hade varit bättre om Patrik Ehn hade gått med i ett parti som kommer någon vart istället, jag tänker nu på Svenskarnas parti (SvP).


Vad beträffande det nybildade Framstegspartiet så tycker jag att namnet är lite intressant, det är ju inte det första partiet i Sverige med det namnet precis.
Jag syftar nu närmare bestämt på det parti med samma namn som bildades av en viss före detta riksdagsman vid namn Bertil Rubin, om jag inte minns helt fel så bildades det partiet i slutet av 60-talet.
Nåväl, det blir intressant att se hur det kommer att gå för det nybildade Framstegspartiet, och vad det kan tillföra svensk politik. Dock tror jag inte att de får så mycket att säga till om, i alla fall inte i år. Vad framtiden har i sitt sköte för partiet återstår däremot att se, det är ju intressant att ett parti som är så pass färskt ställer upp i årets riksdagsval t ex.
Men en sak är säker, nämligen följande: Sverigedemokraternas partiledning är knappast särskilt förtjusta över bildandet av detta parti.
Å andra sidan får vem som helst bilda ett parti, det enda som krävs för att få ett nytt parti registrerat är minst 1500 namnunderskrifter samt ett partinamn förstås.
Sedan är det bara att köra på så det ryker och osar om det!


https://www.nordfront.se/nytt-parti-bildat-av-foredetta-sverigedemokrater.smr ,
http://hd.se/skane/2014/02/04/nya-partiet-skrammer-inte-sd/ ,
http://hd.se/skane/2014/02/02/framstegspartiet-vill-utmana-sd/ ,
http://www.expressen.se/nyheter/utbrytarparti-utmanar-sverigedemokraterna/ ,
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/nytt-parti-utmanar-sd ,
http://hd.se/skane/2014/02/04/statsvetare-ger-inte-partiet-hopp/ ,
http://hd.se/ledare/2014/02/03/akessons-gang-utmanas/ .

Inga kommentarer: