fredag 8 juni 2012

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skulle trivas i Nordkorea

Igår stod det klart att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson åter igen kör med sandlådenivå och "buhu-buhu-u-u-u-u"-taktik (för vilken gång i ordningen som han gör det har jag tappat räkningen på, det är ju snudd på otaliga gånger vid det här laget).
"Herr" Mattsson stänger nämligen helt och hållet av möjligheten för allmänheten att kommentera på sin blogg "Bloggen om Expressen".
I bloggens senaste blogginlägg, alltså inlägget "Hejdå till lögner och rykten" "förklarar" han varför:

"Vi har också försökt föra dialog. Det har ju publicerats många tusen artikelkommentarer bara på min blogg och ofta har jag svarat på frågor, försökt nyansera debatten, försökt tillföra fakta till allehanda villfarelser om journalistik och pressetik. Många gånger har jag glatts åt seriösa saker från sansade skribenter; den här bloggposten blir problemorienterande, men den ger ju inte hela bilden – så tack till alla er som följt användarvillkoren.

Allt för ofta har dock debatten dominerats av såna som med förutfattade meningar bara velat förkunna sina fördomar om informationssamhället och, förstås, integrationspolitiken. Jag värdesätter dialogen med läsarna, men den kan inte ske till priset av det sprids kränkningar eller främlingsfientliga inlägg. Sådant trams finns det andra forum och sajter till, där man är välkommen att – utan att stå för sin sak i offentligheten – få vräka ur sig vilka rykten och lögner som helst.

En dagstidning som värnar tryck- och yttrandefrihet, måste också värna rätten att låta även obekväma röster komma till tals. Men den som formulerar sig på Expressen.se måste följa våra regler om att hålla god ton, och om det förtroendet missbrukas – då måste vi ta vårt redaktörsansvar."

Men vad är nu detta? Jo, en chefredaktör som inte accepterar att det finns människor som inte håller med honom i det som han skriver om. Thomas Mattsson visar nämligen klart och tydligt att han accepterar enbart EN enda åsikt, nämligen sin egen.
Alla som inte tycker som honom kan alltså dra käpprätt åt helvete!
Dessutom tycker han att kritik är detsamma som kränkningar och främlingsfientlighet. Men till skillnad ifrån honom så är jag inne och läser varenda gång som han har skrivit ett nytt inlägg på bloggen, och ännu har jag inte hittat något eller några exempel på främlingsfientlighet eller kränkningar mot honom som person.
Däremot har jag hittat mängder med exempel på kritik emot hans alla inlägg. Men att få kritisera är en demokratisk rättighet, t ex att få kritisera makthavare som t ex journalister.
Men det här känner uppenbarligen inte Thomas Mattsson till. Och han kallar sig för journalist. HA HA HA, säger jag om det.
Nåja, att PK-journalister inte är allmänbildade och heller inte ska vara det är ju A och O inom den svenska journalistkåren, även om det naturligtvis finns några enstaka exempel på journalister som går rakt emot den vid det här laget så välkända "strömmen". Dessa exempel är dock extremt få.

Angående Mattssons påstående "Vi har också försökt föra dialog" så ställer jag, och även många med mig, omedelbart frågan: Ursäkta, "käre" Thomas Mattsson, men exakt var någonstans har du och dina andra journalister på Expressen försökt att föra en dialog med de som kommenterar på bloggen? För inte fasen är det DÄR i alla fall.
Men vem vet? Det kanske finns en annan blogg som även den heter "Bloggen om Expressen", om så är så måste det vara den som Mattsson syftar på.
Hans påstående "Många gånger har jag glatts åt seriösa saker från sansade skribenter" är också intressant, han gillar ju uppenbarligen inte seriösa skribenter. T ex han själv är ju lååångt ifrån seriös.

Men hans påstående "Sådant trams finns det andra forum och sajter till, där man är välkommen att – utan att stå för sin sak i offentligheten – få vräka ur sig vilka rykten och lögner som helst" tar ändå priset. För här avslöjar han sig ännu mer.
Thomas Mattsson, det är ju du själv som vräker ur dig rykten och lögner till höger och vänster, du står inte för det i (som du själv säger) offentligheten. Och du står inte för det någon annanstans heller för den delen.
Du är bara en genomynklig ynkrygg helt enkelt.
Ta ditt blogginlägg t ex, det enda som är sant i det är ju att du har stängt av kommentarsfunktionen på din blogg "Bloggen om Expressen". Resten av ditt blogginlägg är enbart "trögflytande rännskita", så att säga.
Eller uttryckt på ett annat sätt: 99,99 % av ditt blogginlägg kryllar av lögner!...fast det klart, det verkar ju snarare vara betydligt mera vanligt än ovanligt för dig. Ta t ex ditt absurda försvar av ditt och dina två andra "journalisters" vapenbrott.

Men okej, om Thomas Mattsson verkligen är så demokratiskt lagd som han påstår att han är så borde han flytta till Nordkorea (vilket är en av världens värsta diktaturer, och dessutom en kommunistisk sådan) och stanna där.
För där spärrar man ju in folk på obestämd tid utan rättegång, avrättar människor som inte håller med landets regim eller som på andra sätt inte passar in.
Så flytta du till Nordkorea, Thomas Mattsson, för där lär du trivas bättre än fisken i vattnet.
För där är kritik bannlyst.

Läs om Expressens "demokratiske" chefredaktör Thomas Mattssons blogginlägg på t ex följande:

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2012/06/hejda-till-rykten-och-logner/ ,

http://peowagstrom.wordpress.com/2012/06/07/annu-en-logn-i-rubrikform/ ,

http://tdh.se/expressen-slopar-kommentarerna/ ,

http://nikkelin.se/2012/06/07/expressen-stanger-ner-kommentarerna/

och

http://avpixlat.info/2012/06/07/chefredaktor-stryper-kommentarsmojlighet-pa-egna-bloggen/ .

2 kommentarer:

Nikke Lindqvist sa...

Alltså, jag förstår kritiken mot att Expressen stänger kommentarerna, men dina jämförelser haltar avsevärt. Yttrandefrihet är inte publiceringsplikt. Det är Expressens medarbetare och i förlängningen Expressens chefredaktör som i slutänden är ansvarig för vad om publiceras i tidningen och på sajten, och om de upplever att situationen har ballat ur och att de inte på något sätt kan stå bakom merparten av kommentarerna, så har de all rätt att stänga ner funktionen. Yttrandefrihet är inte publiceringsplikt.
Sedan kan jag och andra tycka att det är synd att Expressen och även andra tidningar har låtit situationen glida sig till dem milda grad ur händerna. Men kom ihåg att kommentarsfunktionen nog troligen främst var till för att öka antalet sidvisningar, inte för att vara någon sorts kommunikation med läsarna.

Karpstryparn sa...

Svar till Nikke Lindqvist: Mina jämförelser haltar inte alls. Angående publicering så är Expressens medarbetare och chefredaktör självklart ansvariga för vad som publiceras, men samtidigt kan man inte döda människors rätt att uttrycka sina åsikter.
För du minns väl hur NaziTyskland började en gång i tiden, va? Det jag menar är att när man börjar försöka förinta människors rätt att uttrycka sig så är det början till diktatur a la' folkmord i full skala, det såg vi under Stalins tid vid makten i Ryssland, vid Mao Zedongs tid som Kinas ledare, och det ser vi även nu i Sverige. Det finns fler exempel än så.
Det som det är frågan om är att Expressens "journalister" och många andra PK-"journalister" inte gillar att bli ifrågasatta, därför har Expressen och liknande stoppat möjligheten att kommentera. Att de kommer dragande med lögner om t ex främlingsfientlighet är bara patetiskt.
Det borde du förstå.