tisdag 5 maj 2009

Hur skulle det se ut om pedofiler fick "komma in bakvägen"?

När en person som har begått ett så pass allvarligt brott att han eller hon har suttit i fängelse för det, och efter avtjänat straff ska ut i samhället, så är det mycket som måste göras för att personen ska löpa så liten risk som möjligt att återfalla i brottslighet.

Ibland lyckas det och ibland lyckas det inte.

Mycket beror på de åtgärder som görs, men framför allt så är det brottslingen som måste försöka ge allt för att det ska gå.

Till att börja med måste viljan att komma någon vart finnas, och finns den så är det mycket som är vunnet.

Det finns ett ordspråk som heter "Med viljan kan man förflytta berg", och även om det inte stämmer bokstavligt talat så ligger det ändå väldigt mycket sanning i det.

Men när det t ex är frågan om att den före detta brottslingen söker tillstånd till ett jobb som inte är lämpligt att jobba med, beroende på vad personen har suttit inne för, så brukar samhället säga stopp.

Ett exempel på detta stod idag i form utav en artikel på TV4:s text-tv. Den löd så här:

Dubbelmördare får inte köra taxi

En Kronobergsbo som tidigare dömts för sexuellt tvång och dubbelmord har sökt tillstånd för att köra taxi, men fått avslag i två instanser, skriver Smålandsposten.

Mannen dömdes 1992 till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till fängelse i 25 år. Han frigavs villkorligt i år efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff, och vill nu arbeta som taxichaufför.

Men både länsstyrelsen och länsrätten har avslagit ansökan.

Vad kan man säga om detta?

Ja, det enda är väl i så fall att om han hade fått tillstånd att få jobba som taxichaufför så hade det varit som att låta en pedofil "komma in bakvägen" på en förskola för småpojkar!

2 kommentarer:

Stattinskan sa...

Det är lite kluvet det där... Alla skall väl ha rätt till en "andra chans" men när så allvarliga brott begåtts vete fan??? Kände igen din signatur så jag kikar nog in till dig på metro också :-) Morrn, morrn

Karpstryparn sa...

Svar till Stattinskan:

Nej, jag tycker inte heller att någon ska få en andra chans när det gäller så allvarliga brott som t ex det här.

Angående Metro: Japp, det tycker jag. Skrev nyss ett inlägg där.