fredag 29 juli 2016

Varför gör EU rätt som vill utrota signalkräftan?

De senaste dagarna har det i Sverige blossat upp en debatt om att den svenska kräftskivetraditionen är hotad, detta på grund av att EU har instiftat en ny EU-förordning om inasiva djur- och växtarter i både Sverige och resten av EU.
Från och med den 3:e augusti i år är det nämligen förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och/eller hålla någon av de 37 arter som är inasiva i EU.
Det är alltså frågan om arter som är ett starkt hot mot det europeiska djur- och naturlivet och som ska utrotas, förbjudas eller på andra sätt bekämpas.
En av dessa arter är signalkräftan, och på grund av detta anser nu tydligen många människor i Sverige att detta beslut kommer att se till så att den svenska kräftskivetraditionen utrotas.
Detta är i alla fall vad folk tror.

Men hur är det egentligen?
Ja, till att börja med så är det inte konstigt att EU vill ha bort signalkräftan ur den europeiska naturen.
Orsaken till att signalkräftan över huvudtaget infördes till Sverige från Nordamerika, som för övrigt är dess naturliga hemvist, var att den inhemska flodkräftan stod kraftigt nära utrotningens brant på grund av kräftpesten.
Signalkräftan biter däremot inte denna pest på, och helt plötsligt kryllade det av kräftor i svenska vatten igen.
Men som nästan alltid när en ny djur- eller växtart införs i ett nytt ekosystem så hade det även denna gång också en rejäl baksida, nämligen följande:

1. Signalkräftan sprider kräftpesten vidare, och ser i och med detta till att flodkräftan hamnar ännu närmare utrotningens brant. Om signalkräftor sätts ut i vatten med flodkräftor så resulterar detta oftast i 100 % dödlighet för flodkräftan.
2. Signalkräftan är även oerhört aggressiv, vilket resulterar i att om en flodkräfta och en signalkräftan stöter ihop med varandra så dödas omedelbart flodkräftan och äts upp.
Dessa båda saker ser man väldigt tydligt i vatten där det finns flodkräftor och som det dyker upp signalkräftor i, helt plötsligt finns det nämligen inga flodkräftor kvar där utan däremot mängder med signalkräftor istället.

Signalkräftan är också ett mycket bra exempel på nackdelar med invandring, i det här fallet då den djuriska.

Nu finns det väl många som tänker säger så här då:

-Jaha, men då sticker vi väl ut och fångar flodkräftor istället då!

Jo men visst, och "-Tack ska du ha, sade han som drack choklad", säger jag då!
För man får inte fånga flodkräftor i varesig Sverige eller resten av EU, flodkräftan är nämligen fridlyst.
Istället går det att göra på andra sätt, t ex att fortsätta importera turkiska kräftor till Sverige. Och då självklart döda naturligtvis.
För dessa smakar alldeles utmärkt, visst, de kostar ju att köpa men smakar det så kostar det ju.
Och när allt kommer omkring så är det väl bättre att slänga ut pengar på sådant istället.
Eller?
För Turkiet är ju inte med i EU, och kommer nog aldrig att bli det heller.
Och varför skulle de bli det? Till att börja med ligger Turkiet ju inte i Europa. Fast det gör ju inte Israel heller, och ändå får Israel fortsätta delta i Eurovision Song Contest.
Ja, visst är det en konstig värld vi lever i.

Och här har ni en bild på den lilla aggressiva raring vars namn är signalkräfta: Visst är kräftan söt?:


En annan artikel om EU:s nya förordning om signalkräftan har ni här .


Inga kommentarer: