onsdag 23 december 2020

Hur hanterar jultomten corona?

 När jag skriver dessa rader är det kvällen den 23:e december och om några timmar står årets julafton för dörren. Julafton ja, denna högtid då de flesta av oss är snälla och goda ända in i våra själar. Men året 2020 är nog ett år som lika många av oss inte kommer att glömma i första taget, det var ju det året som coronaviruset (alltså covid 19) gjorde sitt intrång i vår lite halvtrygga värld och gjorde tillvaron till en "djävulsk plåga" för många av oss. Samhället blev totalt lamslaget och satte stora delar av världen i kaos, masshysterin var (och är) ett faktum, folk blev smittade till höger och vänster medans en del bara dog.

Ja, visst låter allt detta trevligt, eller hur? Lamslagenheten var ett faktum, och i det tafatta landet Sverige var beredskapen käpprätt åt helvete. Eller för att tala klarspråk: Vi hade ju ingen beredskap över huvudtaget och har det fortfarande inte, detta oavsett vad vår icke-handlingskraftiga regering med den arrogante, självupptagne, och diktatoriske Stefan Löfven i spetsen påstår.

Men till skillnad från många andra så har jultomten haft hela året på sig att förbereda sig inför hur han ska hantera coronaepidemin, och i morgon är det julafton så då är det ju upp till bevis. För han har väl förberett sig rejält? Eller? Tja, låt oss ta en liten titt på hur det ser ut för och hos honom i coronatider:

Precis som alla vi andra som har fått olika sorters restriktioner i mängder och raskt nytillkomna lagar på grund av coronasmittan kastade rakt i våra ansikten så har detta förmodligen även drabbat jultomten. Han är ju för övrigt definitivt i riskzonen som måste åka kors och tvärs över hela världen i morgon julafton så gammal han är. 

Så hur reagerar han över alla restriktioner och coronalagar som når honom? Tja..: 


En fullt förståelig reaktion helt enkelt, särskilt som han utövar sitt yrke endast en enda dag på hela året. Därför är det helt enkelt mycket mycket värre för honom än för alla oss andra, julafton är ju den enda dag på året som han "kommer ut ur garderoben" (eller iväg från Nordpolen, om man så vill). 
Det är inte utan att man undrar över hur det kommer att gå för farbror Jultomte i morgon, det är ju garanterat totalt kaos på fler sätt än ett inför morgondagen.
Vaddå, fattar ni inte vad jag menar? Det är ju bara att titta på följande bild, den säger allt:



Det är ingen ordning alls helt enkelt, bara ta det faktum att det är två jultomtar på bilden. 
Eller har jultomten flera bröder som alla är jultomtar?
I så fall blir det ju ännu knepigare, t ex när det gäller att hålla avstånd.
För vad händer om alla möts på samma ställen? Tja...: 



Aja baja, jultomten (förlåt, jultomtarna, menar jag), säkerhetsavstånden ska vara minst 2 meter ju. Och i och med regeringens krav som börjar gälla från och med årets julafton så får man bara vara högst fyra personer i ett sällskap.
Men vad händer om sällskapen breder ut sig? Vad händer då? 
Nej, jag vet nog vad jultomten tycker om coronabestämmelserna jag, i alla fall om de som har bestämt dem:


På tal om coronabestämmelser förresten, eller rättare sagt coronadirektiv i det här fallet, så kom jag att tänka på det här med munskydd.
Hur ska jultomten kunna ha munskydd när han är ute och far med sina renar och sin släde med säck fullsmockad på julklappar över hela jorden?
Och vart ska han ha munskyddet?
Ja, inte över ansiktet i alla fall, jag menar, det är nog tillräckligt svårt att se något för sitt jättelika skägg.
För sätter han till råga på allt på sig munskyddet, ja, då är det lättare än lätt att det blir så här:



Lägg sedan till alla andra bestämmelser och direktiv angående coronaviruset som han måste hålla reda på, detta resulterar då endast åter igen i följande händelse och tragedi:



Historien återupprepar sig helt enkelt.
Och vad blir följden av det då? Tja, jultomten är väl inte mer än människa han heller, att lugna sina nerver behöver man ju ibland.
Och vad gör man då? Ja, många tar sig en hutt eller två för det, och med tanke på vilken stress och press som jultomten blir utsatt för i coronatider (precis som om det inte räckte till under normala julaftnar) så blir det nog bra många fler än bara tre stycken.
Och vad blir följden av det då? Tja....:


Nej du, jultomten, strunta i corona och gör ditt jobb som vanligt istället. Jag tror det blir bäst så.
God Jul på er!


Relaterat:


Inga kommentarer: