onsdag 24 september 2014

När får vi se Svenska Fotbollsförbundet ställa upp i riksdagsvalet?

Igår gick den vänsterextrema och våldsförhärligande lögntidskriften Expo ut med det minst sagt märkliga påståendet om att Svenska Motståndsrörelsens talesman Pär Öberg kan få mandat i Ludvika kommun.
Först trodde jag att denna "nyhet" var ogenomtänkt bullshit ifrån Expos sida, samtliga av Svenska Motståndsrörelsens offentliga företrädare har ju ända sedan organisationens start gjort klart att organisationen och dess medlemmar är emot det parlamentariska systemet och därför vägrar vara en del av det.
Men under gårdagen så hade både PK-media (t ex Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Metro och Expressen) såväl som sanningsenlig media (t ex Realisten och Fria Tider) skrivit om denna nyhet, tydligen är den inte bullshit.
Men varför kan då Pär Öberg (som är SMR:s talesman) få mandat i Ludvika kommun? Kan andra representanter för SMR få mandat i andra kommuner?
Och har SMR:s ledning ändrat uppfattning angående om att organisationen inte ska vara en del av det system som man är så emot?
Ja, vad beträffande den andra frågan så kan man ju naturligtvis inte (oavsett vad man är medlem i) få mandat i någon kommun som man inte ställer som kommunfullmäktigekandidat i, detta gäller ju alla partier.
Men Svenska Motståndsrörelsen är ju inget parti, utan en organisation. Och en organisation kan ju inte ställa upp i ett val, så är det ju.

Däremot finns det en lag som säger att om ett parti inte stänger sin lista i en kommun så kan, hur konstigt det än låter, vem som helst från någon annat parti ställa upp mot sin vilja genom att man skriver den personens namn på den valsedel vars parti inte har stängt sin lista.
En organisation borde däremot inte kunna delta i ett val, detta på grund av att den just är en organisation och inte ett parti.
Men visst, med dagens lag på den punkten så kan tydligen inte bara en politisk organisation ställa upp i ett val, utan också organisationer som inte är politiska.
För det finns ju inget parti som är opolitiskt.
Enligt denna lag (som för övrigt kallas för den fria nomineringsrätten) så kan alltså organisationer och föreningar som t ex Rädda Barnen och Svenska Fotbollsförbundet ställa upp i både svenska kommunval, landstingsval och inte minst då riksdagsvalet.
Som sagt, den så kallade fria nomineringsrätten är en minst sagt väldigt märklig lag. Och enligt denna lag så kan alltså Pär Öberg och andra som representerar olika sorters organisationer ställa upp i politiska val.

Nu hör det dock till saken att Pär Öberg inte har ställt upp i något kommunval eller något annat val heller för den delen, det är bara folk som har röstat på honom på grund av att ett annat parti (i det här fallet Sverigedemokraterna i Ludvika) inte hade stängt sin lista angående hur många av deras kandidater som ställde upp i årets val till kommunfullmäktige i Ludvika kommun.
Men vad säger Pär Öberg själv om att folk har röstat på honom?
Jo, bl a följande:

-De som valt in mig kommer att få valuta för sina röster.

Han tycker också att det känns bra, och han tackar också alla som har röstat på honom 
Och varför skulle han inte göra det? Självklart måste det ju kännas hedrande att ha blivit inröstad i kommunfullmäktige, även om han ju egentligen inte egentligen ställde upp.
En annan sak som är intressant är att Svenska Motståndsrörelsen felaktigt har anklagats för att ha bedrivit en kupp emot Sverigedemokraterna, vilket inte SMR har gjort.
Att människor röstar på någon är ju inte någon bankkupp precis, detta oavsett vilka absurda kopplingar som PK-media a la' t ex Aftonbladet och Expo försöker göra.
Men oavsett hur konstig denna lag är så måste den så klart följas, demokratins spelregler är inte alltid de enklaste. 
Själv tycker jag dock att man åtminstone måste tillhöra ett politiskt parti för att kunna ställa upp i ett val, och inte som det är nu alltså.

Men visst sjutton, jag höll på att glömma en liten sak, nämligen om SMR:s ledning har ändrat uppfattning angående om att organisationen inte ska vara en del av det system som man är så emot.
Svaret på den frågan är följande: Nej, ledningen för Svenska Motståndsrörelsen har inte ändrat uppfattning angående det, organisationen kommer att fortsätta vara emot det parlamentariska systemet. SMR har heller aldrig ställt upp i val, och gör det alltså inte nu heller.
För som sagt, Pär Öberg har ju inte ställt upp i något val, detta lika lite som någon annan SMR:are har.
Däremot har folk röstat på honom och allt pekar därför på att Svenska Motståndsrörelsen i och med detta har fått sitt första parlamentariska mandat i Ludvika kommun.
Om ni efter all denna läsning har lyckats få stopp på era "snurriga" huvuden så tolka det hur ni vill.
För det gör nämligen jag.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kupp-ger-nazister-sd-mandat_3945528.svd ,

http://www.unt.se/omvarld/kupp-ger-nazister-sd-mandat-3377790.aspx ,

https://www.nordfront.se/par-oberg-invald-ludvikas-kommunfullmaktige.smr  ,

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19583071.ab ,

http://www.dn.se/valet-2014/kupp-ger-nazister-sd-mandat/ ,

https://www.realisten.se/2014/09/23/nationalsocialist-blir-kommunpolitiker-pa-sd-mandat/  ,

http://www.friatider.se/nazister-tar-sd-mandat .

Inga kommentarer: