torsdag 12 januari 2012

Låt människor få utlopp för sina aggressioner

Nu ska det handla om någonting som det inte har handlat om någon gång i denna blogg förut. Vad är det då? Jo, dataspel.
Idag står det nämligen i Svenska Dagbladet om ett gäng forskare som totalt dömer ut statens medieråds rapport om vad våldsamma dataspel har, eller kan få för, effekter på de som spelar dem.
Artikeln hittar ni här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forskargral-om-dataspelsvald_6763893.svd .

Att gå igenom precis varenda liten sak som står i artikeln skulle ta ganska lång tid, därför väljer jag några av påståendena nämligen följande:

"- Det är för tidigt att blåsa faran över. Vi säger inte att det är farligt, men vi säger att det är viktigt att kunna ifrågasätta ett såhär utbrett, spännande och roligt samhällsfenomen som dataspel, säger Martin Ingvar, professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och en av artikelförfattarna.

- Det går inte bara att avvisa det här som moralhysteri. Vi menar att mekanismerna kring empatiutveckling, socialutveckling och kring påverkan av ens beteende börjar ge en samlad bild. Man kan inte avfärda den typen av vetenskap med en så okvalificerad analys, säger Martin Ingvar.

Han tycker att det krävs mer kunskap, för att kunna säga mer om var gränsen går för att dataspelandet ska ha negativ påverkan.

TT: Hur ska man tänka som förälder till dataspelande ungdomar?

- Man ska snacka med dem, ha kul med dem, och spela med dem. Tycker man att spelandet tar över ska man engagera sig och se till att hänga med i vad de gör. Men vår diskussion handlar mer om att vi ser att det finns massor med unga som inte har föräldrar som engagerar sig."

Statens medieråd kontrar då med följande:

"- Det vi har sagt är att det finns inga vetenskapliga bevis för att vi blir fysiskt våldsamma av våldsamma dataspel. Men vi har inte sagt spel är ofarliga, det är mycket möjligt att det finns effekter. Men om de finns så vet vi att de är väldigt svaga, för annars hade man hittat dem, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens medieråd."

Dalquist kallar också debattartikeln för ”ett ganska grovt påhopp”.
"- Syftet med vår rapport är att kartlägga om man blir fysiskt aggressiv. De bortser från den definitionen. De slutsatser vi har kommit fram till delas av australiensiska justitiedepartementet, norska folkhälsoinstitutet, brittiska kulturutbildningsdepartementet, och svenska folkhälsoinstitutet. Men forskningsläget är väldigt splittrat."

Båda sidorna är alltså väldigt bra på att kritisera varandra, om det kan man inte säga någonting annat om.
Däremot har tydligen båda sidorna glömt bort det som verkligen är viktigt, nämligen hur situationen och psyket hos de spelande ser ut innan dataspelen kommer in i deras liv.
För det är just detta som är viktigt, en person som på något eller flera sätt är instabil inombords blir nog inte bättre av att spela våldsamma dataspel.
På en person som är stabil har dessa spel däremot ingen effekt.

Och vaddå "våldsamma dataspel" förresten? Våld förekommer överallt i samhället, därför blir det galet när man fokuserar på någonting så harmlöst som data- och tv-spel.
För som sagt, problemen ligger inte hos dessa spel, utan hos personerna som spelar eller tänker spela dem. Men om man har problem med aggressioner så kan data- och tv-spel vara ett bra sätt att få bukt med dem, genom att få ut dem genom spelandet.
En person som däremot går ut och gör något stolligt efter att ha spelat är det fel på långt innan han eller hon ens har tänkt tanken att spela, alltså är det inte spelandet som är problemet utan personen själv.

Men om det nu är så att det är själva spelen som är problemet, varför forskar man då inte om vilka effekter som andra spel kan ha?
Jag tänker nu på t ex kort-spel, spelandet på trav och andra sporter.
För det finns gott om aggressiva människor som spelar sådant också, ett exempel på det är ju när någon förlorar pengar varje gång han eller hon spelar på trav.
Och pokerkvällar ska vi inte ens tala om. Man vet ju hur en pokerkväll med något flak öl och en del sprit kan sluta, i alla fall om det går dåligt.

Som sagt, det är inte själva spelandet eller själva spelen som är problemet, utan faktorer som inte ens har någonting med dessa saker att göra.
Ett enkelt exempel på sådant är det här med dataspel och tv-spel.

Men detta borde vara alldeles uppenbart, särskilt för de personer som forskar i detta.
Därför är det mycket märkligt att de har bortsett från det.

Eller vad anser ni själva?

Själv spelar jag både tv-spel och data-spel, t ex olika sorters bilspel, motorcykelspel, fightingspel och skyttespel.
Men jag har inte blivit någon psykotisk yxmördare för det.
Vad konstigt, va?

Andra artiklar om rapporten:

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.824870-forskargral-om-dataspelsvald ,

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4903745 ,

http://hd.se/inrikes/2012/01/12/forskargral-om-dataspelsvald-2/

och

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=293466 .

11 kommentarer:

Patrick sa...

Det enda jag vänder mig emot är föräldrar som inte följer spelens rekommendationer. Åttaåringar spelar PEGI 17+ spel... Blir de psykotiska mördare för det, nej, troligtvis inte, men i den åldern ska man inte se/göra sånt.

kalebass sa...

Jo, det mesta beror nog på hur det står till i psyket INNAN man spelar! Små barn är förstås ännu inte färdigutvecklade och spelen är ofta läckra och kan nog påverka ett o annat barnasinne!
Jag minns hur vi klättrade i berg, ganska så branta och livsfarliga, (Keillers park i Götet), efter att ha sett Tarzan eller liknande på bio. Härliga minnen! Tror som rubriken, att få utlopp för sina aggressioner på ett naturligt sätt är det bästa.

Ma sa...

Vissa människor mår kanske inte bra av att spela datorspel och vissa spel kanske borde förses med åldersgräns. Barn kan inte skilja lika bra som vi vuxna mellan spel, verklighet och vad som är på låtsas och verklighet.Men borde vi inte vara kaptabla att bestämma detta själva...

Karpstryparn sa...

Svar till Patrick: Håller med.

Karpstryparn sa...

Svar till kalebass: Ja, det är nog det bästa.

Karpstryparn sa...

Svar till Ma: Man tycker ju att vi borde vara det, men vissa tycker uppenbarligen inte att vi är det.

MICKAN sa...

Det kommer alltid en massa nya råd och rön som om ett tag inte stämmer. Som förälder tror jag ändå att man ska se över vad barnen spelar för något och hur dom reagerar på spelen.

Ha det gott!

Fenixmonas sa...

Det är med dataspel som med filmer...alla klarar inte av att skilja på spel o verklighet och då blir det farligt, men självklart så är det ju inte spelen i sig som åstadkommer det utan vad som finns i just den individen. Kramiz!

Karpstryparn sa...

Svar till MICKAN: Jag förstår hur du menar, men som sagt, är ett barn lättpåverkat så är det inte spelet som är felet. Felet finns redan innan spelandet börjar.

Ha det gott!

Karpstryparn sa...

Svar till Fenixmona: Exakt. Kramiz!

Karpstryparn sa...

Svar till den Anonym som fick sin kommentar borttagen i vilken det stod "Klart att du har blivit påverkad av dina dataspel. Se bara på vilken hemsk rasist du har blivit":
Kan du tala om för mig vad bilspel, motorcykelspel, fightingspel, skyttespel osv har med rasism att göra?

Och lägg av med "rasistkortet", det är yesterdays news. Kom med något nytt lögnpåhopp istället.
Eller har du ingen fantasi?